Teljes mértékben újrahasznosítható szabadidős hajó készült

Az ExoTechnologies azt ígéri, hogy forradalmasítja a hajóépítést az első teljesen újrahasznosítható, nagy teljesítményű szabadidős motorosával.

A 11 méteres, 350 ezer font értékű hajót a startupcég glasgow-i Ultimate Boats hajógyárában építették John Moxham tervei alapján. Shane Mugan, az ExoTechnologies vezérigazgatója szerint a vállalat zöldalternatívát kínál az üvegszálas műanyagból készült hajókkal szemben, amelyek többsége a hulladéklerakókban végzi.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy végre elkészült az első M osztályú motorosunk. Úgy véljük, hogy az egyik legjobb a piacon a teljesítmény, a biztonság és az innováció tekintetében.”

Az 50 csomós végsebességű és 400 tengeri mérföldes hatótávolságú hajó a saját fejlesztésű kompozitból, a Danuból készült, amely többszörösen hasznosítható és újrafelhasználható. Az Ultimate Boats júniusban bocsátotta vízre első, Danut használó hajóját, egy munkahajót a skót rendőrség számára.

A vállalkozás a tulajdonos, az ExoTechnologies hétmillió fontos tőkeinjekcióját követően jött létre. Shane Mugan reméli, hogy a szabadidős piac a jövőbeni forgalom körülbelül egyharmadát teszi ki, és a következő öt évben további 300 munkahelyet teremt a hajógyárban. „Most kezdjük látni az üzletben rejlő valódi potenciált, ahogy egyre több ember ismeri meg a technológiánkat – mondta. – Tudjuk, hogy jelentős áttörést érhetünk el a hajóépítés átalakításában, mivel a Danu a kiváló mechanikai szilárdságával kiválthatja az üvegszálas anyagokat. Egyúttal képes kezelni azt az ökológiai időzített bombát, amit az évente az európai és amerikai szeméttelepekre dobott több százmillió kilo üvegszálas anyag és több ezer hajó jelent.”
A Southampton International Boat Show-n bemutatott új M osztály tíz utas befogadására is alkalmas lehet, Raymarine elektronikával, 750 LE-s Suzuki motorokkal, 2050 kg hasznos teherbírással és 1000 literes üzemanyag-kapacitással.

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: workboat365.com, exo-tech.com, ultimate-boats.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!