Teljesen megújul a haditengerészet?

A jövő hadihajóin a matrózoknak már fel sem kell szállniuk a fedélzetre, hogy elvezethessék a hajót. Az olyan technológiák, mint a virtuális szemüvegek és a mesterséges intelligencia egyre kevésbé igénylik az emberi jelenlétet, ugyanis a segítségükkel a hadihajók több ezer mérföldnyi távolságból is vezérelhetők. Elképzelhető, hogy a jövő hadihajó-fejlesztéseiben a legénység létszámának a csökkentése és a technológia előtérbe helyezése meghatározó lesz.

A Brit Királyi Haditengerészet is fontolgatja, hogy AI-vel és VR-ral bővítsék ki a hadihajókat, így csökkentve a fedélzeten szolgáló matrózok létszámát. Azok a tengerészek, akiknek a munkája kiszervezhető a partokra, az ellenség fegyvereinek hatótávolságán kívülről is végezhetik a munkájukat. Sőt, akár a kapitányok is a parton maradhatnak, és szárazföldi bázisokról irányíthatják a hadműveleteket.

A fedélzeti irányító központokat, ahol a tisztek általában ülnek, egy ellenséges támadás könnyen leszedhetné, de egy szárazföldi irányítóteremben akár szabadon sétálhatnának a helyiségben.
– mondta a BAE Systems szóvivője.

A nagyobb hadihajókon több tucat tengerész lát el több száz feladatot, hónapokon át a tengeren vannak, szakértők kellenek a karbantartásukhoz, és az áruk a félmilliárd dollárt is meghaladhatja. Az ennyire összetett feladatokat egy mesterséges intelligenciára vagy VR-ra épülő rendszerrel nehezen lehetne ellátni. Az is problémát jelenthet, ha az ellenfél megbénítja a hadihajókat, vagy a radarjeleiket használva bemérik őket, vagy olyan támadást indítanak ellenük, ami tönkreteszi a kommunikációjukat. Ilyenkor a szárazföldi legénység épp a kritikus pillanatokban nem tudná ellátni a feladatait.

A BAE Systems ennek ellenére is folytatja a kísérletezést az új technológiákkal. Már fejlesztettek egy kiterjesztett valóságra épülő rendszert, amely a hajó biztonságáért felel, de a fedélzeten kívülről is használható, illetve a kezelőszemélyzet taktikai adatokat és más létfontosságú információkat jeleníthet meg a rendszerhez tartozó virtuális szemüvegen – írta az index.hu.

(Képeink illusztrációk.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!