Szomorú statisztika: idén augusztus 15-ig tízen fulladtak a Balatonba

Idén augusztus 15-ig tíz ember fulladt a Balatonba, közük 8-an a nyári hónapokban vesztették életüket. Ez minimális csökkenés az elmúlt évekhez képest.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóosztálya közölte, hogy míg tavaly a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 169 esetben 334 főt mentettek ki, idén eddig 159 alkalommal 293-at. Ennél azonban a balatoni mentések száma jóval magasabb, hiszen sokszor nem a vízirendőrök, hanem a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) munkatársai kapják a riasztást, vagy ők érnek előbb a bajba jutottakhoz. A VMSZ idei összesítést még nem tudott közölni, ám tavaly 2914 bajba jutottak láttak el, emellett 373 mélyvízi, emelt szintű bevetésük volt 2023-ban. Pedig ennek töredékére sem lenne szükség, ha legalább a legalapvetőbbek szabályokat betartanák az emberek.

„A vízhasználatnak nagyon egyszerű szabályai vannak: aki nem tud úszni, vagy bizonytalan, az segédeszközök, elsősorban mentőmellény nélkül ne menjen a vízbe” – javasolta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke a kilencedik mentőmellényállvány avatásakor. „Már három helyen kellett cserélni a mellényeket egy év alatt, mert a sok használattól elkoptak. Sokat fejlődött a magyarok hozzáállása, de ott még nem tartunk, mint egyes külföldi országok, ahol alig látok embert mentőmellény nélkül hajóra szállni. Itthon azt látom, hogy sokan a nyaraláson engedik ki a gőzt, amivel nincs baj, de húztunk már ki hat éves kislányt, aki azért fulladt a vízbe, mert a szülők nem vele foglalkoztak, és megfelelő védelemmel sem látták el.”

Az ORFK adatai szerint az idei nyár eddigi „vízbefulladásszerű” eseményeinek jellemzője, hogy egy kivételtől eltekintve férfiak fulladtak vízbe. Az 55-85 év közötti áldozatok halálában alapbetegségek miatti rosszullétek, eszméletvesztések is szerepet játszottak. A fiatal, 21-37 év közötti áldozatok pedig megfelelő úszási képességek nélkül kerültek veszélyhelyzetbe fürdés vagy SUP, vízibicikli, gumimatrac használatakor. Ennek ellenére Bagyó nem ezeknek az eszközöknek a tiltásában, szabályozásában, hanem a tanításban hisz: „Aki vízre száll, vegyen fel mentőmellényt, mert a víz aránytalanul gyorsan és súlyosan büntet. Nem érdemes kockáztatni, ha másnap is a családjával szeretne ebédelni.”

Bár fontos az edukáció, a mentések számából ma még világosan látszik, hogy szükség van a vízimentőkre, ám sok helyen nem futja erre…

fotók: infostart.hu, nlc.hu, 24.hu, 74nullanulla.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!