Szomorú évforduló a Tiszánál

Huszonhárom évvel ezelőtt szakadt át a nagybányai Aurul bányavállalat ülepítőjének a gátja, amivel az egész Tiszát szennyezte a nehézfémmel.

A román–ausztrál tulajdonú Aurul bányavállalat 2000. január 31-én cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamost és a Tiszát Romániában. A szennyeződés február 1–12. között vonult le a Tiszán, ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. A 100-120 ezer köbméter cianiddal és nehézfémmel terhelt szennyvíz a Szamoson keresztül a Tiszába jutva a Magyarországon eddig regisztrált legsúlyosabb vízszennyezést okozta, haltetemek tonnáit hányták hetekig a konténerekbe, elhullott vadak és madarak látványa mutatta a pusztítás mértékét.

Az ökológiai katasztrófa pénzben is mérhető károkat okozott, hiszen a Tisza alsó szakaszán 100, a középső és a felső szakaszán mintegy 70 százalékban károsodott az élővilág, de a valós és eszmei kár ennél sokkal nagyobb volt.

A Tisza-tó a Kötivizignek köszönhetően könnyedén leküzdhette a szennyezést: az öblítőcsatornákat lezárták, így felgyorsították a víz folyását és a cianid nem tudott szétterülni a tározóban.

Jelenleg a Tisza újra él, a kérészek virágzása újra gyönyörködteti az folyó mentén élőket. A természet erősebbnek bizonyult. Az országgyűlés 2000. június 16-án február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!