Szombaton hivatalosan is megnyílik az idei vitorlásverseny-szezon

2023. május 11.
Címkék :

Május 13-án, a Balatoni Évadnyitó túraversenyt megelőzően Vitorlabontó ünnepséget szervez Balatonfüred Város Önkormányzata a Magyar Vitorlás Szövetséggel.

A rendezvényen – a hagyományoknak megfelelően – sor kerül a Balaton ünnepélyes megkoszorúzására. Az első ünnepélyes balatoni vitorlafelhúzót 1935. június 9-én rendezték, és fontos szerepe volt az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bővítésében. Ma már jelentősen hosszabb a versenyszezon, szinte nincs is igazán téli leállás, a balatoni vitorlás évad március végétől november közepéig tart, ám a vitorlafelhúzó ünnepség szép hagyománya fennmaradt.

A kezdeti években az ünnepségek fontos eleme volt a Hősök emlékművének, majd egy-egy megbecsült vitorlázó sírhelyének koszorúzása. A negyvenes években kezdtek virágcsokrot dobni a Balatonba, ami később szintén koszorúzássá vált.

Az Évadnyitó verseny legfontosabb eseménye a vitorlafelhúzó ünnepség a füredi móló tövénél, az első balatoni vitorlás klubház, a mai Vitorlás étterem épülete előtti vízterületen. A köszöntő beszédek után itt kerül sor az ünnepélyes zászlófelvonásra és a tó megkoszorúzására, amely immár évtizedek óta általában a Balaton legöregebb vitorlása, az 1896-ban épült Kishamis fedélzetéről történik.

Ezután délben a balatonfüredi móló előtt rajtol a rendszerint 200-250 hajó részvételével az Évadnyitó nagyhajós túraverseny a Balatonfüred – Alsóörs – Tihany – Balatonfüred távon.

Program:

10.00 Térzene és műsor
Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara és a Bonita Sporttánc Egyesület
10.30 Vitorlabontó ünnepség
Beszédet mond: Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium Sportért felelős államtitkára
11.00 A startpisztoly eldördültével a Balaton megkoszorúzása a Kishamisról
12.00 Elrajtol a Balatoni Évadnyitó Nagydíj Vitorlásverseny

Két videó a 2022-es Balatoni Évadnyitóról

Rövid:

YouTube video

Hosszú:

YouTube video

fotók: ampego.com, vitorlazzitthon.hu

forrás: vitorlazzitthon.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!