Szétszedték a Costa Concordia tengerjárót

2016. szeptember 2.
Címkék :

23-Costa-Concordia-AFPGet-v2Egyetlen darab sem marad a 2012. január 13-án sziklazátonyra futott és elsüllyedt Costa Concordia olasz tengerjáró hajóból, amely vázának utolsó részeit a genovai kikötőben csütörtökön kezdték el szétszedni.

A Costa Concordia roncsát négy vontatóhajóval a genovai kikötőnek abba a medencéjébe húzták át, ahol a megsemmisítésre ítélt hajók utolsó darabjait szedik szét. Mint minden más hajó utolsó útján, a kikötő szirénája most is megszólalt a tengerjáró búcsúztatására. A Costa Concordiából már csak a legalsó emeletek rozsdás váza áll, ezt is darabokra szedik.

COSTA_CONCORDIA_Grounding_Article_Fortunes_de_Mer-21022012 (4)

A 114 ezer tonnás, háromszáz méteres tengerjárón mintegy 4230-an utaztak. A toszkán Giglio-szigeténél történt balesetben 32 személy veszítette életét köztük a hajón dolgozó Fehér Sándor hegedűművész.

costa4

A tengerben oldalára dőlt hajóroncsot 2013 szeptemberében felegyenesítették, majd 2014 nyarán Genova kikötőjébe vontatták. Itt mostanáig tartott a tengerjáró szétszedése, amelynek során több mint 25 ezer tonna újrahasznosítható anyagot távolítottak el a hajóból. A Costa Concordia megsemmisítésének 100 millió eurós költségét is a Costa Crociere olasz hajótársaság állta. Francesco Schettinót, a hajó kapitányát az idén májusban 16 év börtönre ítélte a másodfokú bíróság, örökre eltiltották a közhivatalok viselésétől és öt évre attól, hogy kapitányként dolgozzon. Az eddig szabadlábon levő Francesco Schettino védőügyvédei bejelentették, hogy a legfelső bíróságon fellebbeznek.

cikk1_costaconcordiadisaster_gettyimagesstock_21

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!