Szavazás indult Balatonakali vitorláskikötőjéről

Balatonakali honlapján megjelent egy összefoglaló a lakossági fórumról, amelynek a volt Holiday Kemping elé tervezett vitorláskikötő volt a témája.

Az összefoglaló szerint a polgármester tájékoztatta a zsúfolásig telt hivatali tárgyalóteremben összegyűlteket az ügy előzményeiről. Leszögezte a fórum elején, hogy még semmi nincs eldöntve az ügyben. Október 9-ig várják a lakosság véleményét, mert a többség akaratát kívánja képviseli az önkormányzat.

A fegyelmezett lakossági fórumon korrekt tájékoztatást kaptak a résztvevők. Koncz Imre polgármester elmondta, hogy a volt Holiday Kemping tulajdonosainak egyike kereste meg a képviselő-testületet a vitorláskikötő ötletével és egyszerű vázrajzával. A testület előzetes egyeztetésén az ötletet és az azt vázoló vázrajzot alkalmasnak tartotta arra, hogy azt társadalmasítsák és kikérjék a lakosság véleményét, amelynek figyelembevételével a testületnek lehetősége lesz kialakítani a helyi véleményt.

A polgármester kéri azon lakosokat, akik nem tudtak elmenni a lakossági fórumra, hogy mindenekelőtt nézzék meg a fórumról készült videófelvételt, aminek alapján nyilvánítsanak véleményt, a csatolmányban lévő szavazólap használatával. A szavazólapot személyesen lehet leadni a hivatali épület emeletén, vagy e-mail formájában elküldeni a polgarmester@balatonakali.hu e-mail-címre befotózva, aláírva. A véleményeket október 9-ig fogadják el.

Pont egy ilyen fórum összehívása az, ami elvárható a helyi döntéshozóktól, még azelőtt, hogy a költséges tervezés elkezdődne. A polgármester elmondása szerint a testület a saját kompetenciájába eső alapfeltételeket ellenőrizte. A Helyi Építési Szabályzattal nem ellentétes az ötlet, a vízpart-rehabilitációs terv kikötő építésre alkalmas helyet jelöl a tervezett létesítmény helyén.

Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy az önkormányzatnak az ügyben semmiféle engedélyezési vagy tiltási jogköre nincs. Ettől függetlenül a lakosság többségi véleménye szerint támogatja vagy ellenezi a továbbiakban is a tervezett beruházást. A fórumon jelenlévő, a beruházót képviselő Süle Gábor is kijelentette, hogy a tervezett beruházáshoz számára is elengedhetetlen a helyi lakosság támogatása.
Koncz Imre polgármester tájékoztatta a jelenlévőket, hogy mely hatóságoknak milyen engedélyezési jogköre, illetve véleményezési joga van az ügyben. Rámutatott arra, hogy a szakmai tudás birtokában az említett hatóságok vannak, illetve ők tudnak ezen ismeretek alapján megalapozott szakmai döntést hozni támogatólag vagy akár tiltólag.

Ismertette a jelenlévőkkel, hogy melyek azok a minimális közösségi elvárások, amelyek nélkül szóba sem jöhet egy önkormányzati támogatás, ha és amennyiben az illetékes hatóságok zöld utat adnak a tervezett fejlesztésnek. Ezek pedig a következők lennének: maximum 100 vitorlás férőhelyes létesítményről beszélhetünk. Korlátozás nélkül legyen mindenki számára, egész évben sétálható a mólószár. A jelenleg magántulajdonú, zöldövezeti részen közterülettel megegyező jogi formában, vagy akár közterületként működő parti részként használhassa bárki a területet. Szabályozott formában biztosítson teret a létesítmény a horgászok számára. Teremtse meg a lehetőséget horgászcsónak bérlésére. Biztosítson bérelhető vitorláskikötő helyet a helyi lakosoknak, illetve a tartózkodási hellyel rendelkezőknek – írta a hirbalaton.hu.

A lakossági fórumot itt lehet megtekinteni, a szavazólap pedig itt található.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!