Szárnyra kapott a Holló

2023. október 14.
Címkék :

A Baltic 111 Raven vitorlás próbái „nagyon sikeresek” voltak, a szuperkönnyű szlúp magabiztosan tartotta a 20 csomós tempót.

A forradalmi szuperjachtot – az első olyan méretű és típusú vitorlás jachtot, amely a vízkiszorítás nagy százalékát állítható oldalkarokra szerelt szárnyakkal támogatja – októberben adják át a tulajdonosának, kétéves építési és próbaidőszakot zárva le. A Baltic Yachts komoly súlycsökkentési programot hajtott végre annak érdekében, hogy a Raven vízkiszorítása elérje a célt, ami a projekt sikerének egyik kritikus tényezője volt.

Henry Hawkins, a Baltic Yachts ügyvezető alelnöke elmondta: „A Raven teljesítménye eddig megfelelt az elvárásoknak, és egyértelműen látszik, hogy még többre képes. El vagyunk ragadtatva a foilcsapat, a rigg beszállítói, a vitorlakészítők, a szerkezeti mérnökök és a hajóépítők hatékony együttműködésének eredményétől. Az eddigi kísérletek rendkívül ígéretesek és nagyon sikeresek voltak, de ez csak az első lépés.”

Ezzel a Finnországban végzett első vitorláspróbák gyakorlatilag befejeződtek, a jachtot hamarosan átviszik egy helyre, amely lehetővé teszi a tesztelés, az edzés és a teljesítményfejlesztés új szintre emelését. A Raven vitorláscsapatát Klabbe Nylöf vezeti, a jachtot pedig a tapasztalt offshore vitorlázó, Damien Durchon kormányozza.

A jacht általános koncepcióját, beleértve a külső és belső kialakítást is, a finn Jarkko Jämsén tervezte, akinek a szuperjachtok tervezésében való újszerű gondolkodása megfelelt a tulajdonos azon vágyának, hogy egy stílusos, gyors vitorlás szuperjachtot tervezzen, amely képes nagy sebességű tengeri utakra is.

55 tonnányi hajó siklásban, szárnyakon:

YouTube video

(fotók és forrás: balticyachts.fi)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!