Sikeres vébét zártak a magyar versenyzők

Berecz Zsombor világbajnoki címet szerzett, ő is és Érdi Mári pedig kvalifikálta magát a 2020-as tokiói olimpiára az Aarhusban rendezett világbajnokságon.

A világbajnok Berecz Zsombor az egész verseny alatt rendkívül kiegyensúlyozottan vitorlázott, a legrosszabb helyezése 15. volt, míg az éremfutambeli ellenfelei sokkal nagyobb szórással versenyeztek. Úgy nyerte a világbajnokságot, hogy sem a selejtezőben, sem a döntőben nem nyert futamot, az átlaga viszont magasan neki volt a legjobb. A győzelemhez kellett az elképesztő tudatosan és magabiztosan megvívott medal race, amelyben saját koncepcióját követve versenyzett, ami fényesen bejött: a mindent eldöntő futamban végig vezetve győzött. Nyilván komoly mentális támogatást adott mindehhez, hogy az olimpiai kvóta már előző nap zsebben volt, valamint az is, hogy az egész verseny folyamán feljövőben volt, egyszer sem betlizett, napról napra jobban állt.

A finnesek mezőnyében induló másik magyar versenyző, a tavaly még junior korú Haidekker Elemér a 75. helyen fejezte be a versenyt, legjobb futameredményét még a selejtezőkben szerezte, az egyik futamban a 24. helyen futott célba.


Hasonló jelentőségű eredményt ért el Laser Radialban Érdi Mári: még junior korúként a felnőtt világbajnokság 8. helyén végzett. Mári az idei nemzetközi szezon minden fontos versenyén az első ötben végzett, sőt Palma de Mallorcán 3. lett. Mári nagyon stabilan vitorlázott Aarhusban, hiszen a verseny első percétől kezdve folyamatosan kvótás helyen állt. A döntőben is magabiztosan, javuló helyekkel biztosította helyét a legjobb tíz között, az éremfutamban pedig az első bója után fokozatosan javuló pozíciókkal ért be a 2. helyre. Nyolcadik helye a felnőtt mezőnyben éppúgy páratlan a magyar csúcsversenyzésben, mint Berecz világbajnoki címe.

Végig kvóta közeli – sőt volt, amikor kvótás – helyen vitorlázott a még ugyancsak junior korú férfi 470-es páros, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor. Ők a vébén is tudtak futamot nyerni, és összesítésben a 16. helyen zárták a világbajnokságot, a kvótáról csak kevéssel, 3 hellyel maradtak le, a nemzetek között ugyanis a 11. helyen végeztek.

A másik magyar egység, a Litkey Botond–Rácz Levente az ezüstcsoportos futamokon már nem indult el, így a 63. helyen fejezték be a vébét.

A férfi Laser Standard osztályban a Vadnai testvérek közül ezúttal Benjamin végzett előrébb. Ő is végig kvóta közeli helyen tartózkodott, futamot is tudott nyerni a vébén, végül azonban kiszorult az indulási jogot szerzők közül. A világbajnokságot a 39. helyen zárta, a nemzetek sorrendjében a 24. helyen végzett. Testvére, Jonatán az ezüstcsoportban versenyzett a döntő során, az összetettben végül az 57. helyet szerezte meg, ami az ezüst csoport 2. pozíciója. Az utolsó futamot csoportjában megnyerte és szerzett még egy 2. helyet is.

A Nacra 17 Foliling mezőnyben az ezüst csoportban szerepelt a döntő során a Virág Flóra–Molnár Dávid kettős, nekik az utolsó három futamot nem rendezték meg, így a magyar hajó az 59. helyen zárta a világbajnokságot. Figyelemre méltó, hogy a selejtezőfutamok során elértek egy 8. helyet és azt a döntőben az ezüstcsoportban is meg tudták ismételni.

A férfi szörfösök között induló Sánta Bence végül a 83. helyen végzett, legjobb helyezését a döntőben az ezüstcsoportban futotta, akkor a 31. helyen ért célba.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!