Segítség a beszerzőkörúthoz

2016. október 13.
Címkék :

provisioningmadeeasy_04_katianovetsaintlotwordpresscomAki szereti a jó ételeket, az a nyaraláson is kutat a különleges bevásárlási lehetőségek után. Neki egy helyi termelőkkel zsúfolt piac maga a Kánaán, az alkudozás, a hazacipelés és a főzés pedig a vitorláskaland része. Tippek költséghatékonysághoz.

Ha a chartercéggel úgy állapodsz meg, hogy akár részben, akár egészben ők töltik fel a hűtőszekrényt, az alábbiak akkor is segítséget nyújthatnak az ételek kiválasztásában. Hogy aztán a fedélzeti lét könnyedebbé váljon.

provisioningmadeeasy_00_crownbaycom

Az út előtt

1. Már a kezdeti fázisban feladata a leendő szakácsnak, hogy végezzen némi kutatómunkát: egy külföldi boltban szinte biztosan nem találod meg az otthon megszokott márkákat. Sőt az is előfordulhat, hogy a kereskedő csak helyi termelők és gyártók szezonális portékáit kínálja. Nézz utána a régió ételeinek, receptjeinek, hogy legyen elképzelésed arról, mik sorakoznak a polcokon! További lehetőség, ha a helyi charterirodák vásárlási javaslatait böngészed. Ami azokon szerepel, az lesz a közértben is.

2. Ha nem vagy tisztában útitársaid étkezési szokásaival, mindenképp egyeztessetek, van-e olyasmi, amit valaki nem szeret, vagy nem ehet. Akad-e vegetáriánus vagy más korlátozás szerint táplálkozó csapattag. Alkoholból csak a lazábbakra (sör, bor) van igény, netán égetett szeszeket is kell a kosárba tenni? Kávé vagy tea?

provisioningmadeeasy_02_kristinastanleywordpresscom

3. Fenti két pont tisztázását követően sor kerülhet a napi menük összeállítására. Reggelit és ebédet jó eséllyel a hajón fogyasztotok majd, de az éttermi vacsorák számát határozzátok meg előre. Amennyiben helyi alapanyagokból, helyi receptekkel dolgozol, az elmélyíti a kapcsolatod a meglátogatott hellyel, szélesíti az ismereteid körét. Még otthon nyomtass ki jó néhány receptet vagy ruházz be egy a régió ételeit bemutató könyvbe

4. A menüsor és a begyűjtött receptek alapján már könnyen össze tudod állítani a bevásárlólistát. Mindet írj le, nehogy bármi kimaradjon!

5. Az alapvető cikkek mindenképp szerepeljenek a felsorolásban, mert amikor szkipper (és feltöltés) nélküli hajót bérelsz, akkor jó eséllyel papírtörlőt, vécépapírt, szemeteszsákot, szappant és fűszereket sem találsz a szekrényekben. Ezt egyeztesd előre a céggel, hogy ne érjen meglepetés – vagy épp ellenkezőleg: ne vásárolj feleslegesen.

provisioningmadeeasy_01_syogcom

A hajóra érkezéskor

1. Jelöld ki azt az egy-két embert, akik a vásárlást intézik – a szakács legyen köztük. Semmiképp se menjetek mindannyian, mert abból kis boltban zsúfoltság, szupermarketben pedig káosz és összevissza rohangálás lesz. Ha előre tudod, hogy két ember nem bírja el a vásárolt cuccot, akkor állíts készenlétbe további embereket a legénységből, de ők az üzlet előtt várakozzanak.

2. Ésszel pakolj! Csoportosítsd az élelmiszereket fajta szerint, a hűtőben az kerüljön alulra, amit csak a hét második felében tervezel előszedni, amire egy-két napon belül szükséged lesz, az trónoljon felül.

provisioningmadeeasy_03_andersonyachtblogwordpresscom

3. A hűtést nem igénylő ételek közül a rágcsákat tedd olyan szekrény(ek)be, ahol bárki könnyedén hozzáfér. Megoldást jelenthetek a plafonról lógó zsákok, mert akkor sem a hűtőt nem kell feleslegesen nyitogatni, sem a rekeszeket nem kell mind átkutatni (mert úgyis elfelejtik, melyikbe mi került).

4. Ha az étkezések kontinentális reggelit vagy épp szendvicsekből álló ebédet tartalmaznak, az előkészítésből mindeni kiveheti a részét. Amikor főzni kell, a rendelkezésre álló receptek alapján bárki elkészítheti a fogásokat. Ha ésszel csinálsz mindent, gördülékenyen zajlanak nemcsak a beszerzőutak (tejet és kenyeret úgyis frisset veszel), de az étkezések is. Valamint elkerülheted, hogy a hét végén meg nem ivott üdítőkkel és el nem fogyott ételekkel legyen még mindig majdnem tele a hűtőszekrény. Mert a szárazárut még talán haza tudod vinni magaddal, de az érzékenyebb dolgokat biztosan nem, és megy pocsékba az egész.

5. Az észszerű vásárlásnak köszönhetően megspórolt pénzt fordítsd a nyaralásra! Például hívd meg a csapatot egy étterembe – hadd pihenjen a szakács is.

provisioningmadeeasy_04_katianovetsaintlotwordpresscom

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!