Rövidpályás világbajnokság vitorlázásban

Jövőre először rendeznek rövidpályás 49er világbajnokságot. A házigazda a Göteborgi Királyi Yacht Club, a helyszín a vitorlázás egyik Mekkájának számító Marstrand.

A rövidpályás versenyvitorlázás lényege, hogy a lehető leginkább felhasználóbarát módon tárja a közönség elé a sportot, meglehetősen akciódús lebonyolítási rendben. 2022. július 14–17. között a világ legjobb 49er vitorlázói gyűlnek össze Marstrandban, ahol korábban volt már megállója a Volvo Ocean Race-nek, rendeztek America’s Cup Actot, valamint több világbajnokságot (a közelmúltban például Dragon Gold Cupot).

A rövidpályás verseny tulajdonképpen a „vitorlás színház” (Theatre Style) továbbfejlesztése, amelyben szintén a 49er osztály volt az úttörő. Minden futam körülbelül 8 perces, cirkáló-hátszél pályán zajlik, de a méret széltében is korlátozott, hogy a résztvevők végig közel maradjanak egymáshoz, illetve rendszeresen manőverre legyenek kényszerítve.

Harminckét női és ugyanennyi férfi csapat kvalifikálhatja magát a regattára, nemcsak a világbajnoki címért, de a pénzdíjért is küzdve. Mindkét mezőny négy csoportra osztva kezdi a viadalt, onnan jutnak a negyeddöntőbe, az elődöntőbe, majd a döntőbe. Minden szinten három futam zajlik, kivéve a döntőt, ahová mindkét elődöntő nyertese visz magával egy győzelmet, és további kettőben kell elsőként célba érnie annak, aki világbajnok akar lenni.

Kvalifikáció:
A – a tokiói olimpia első tíz helyezettje
B – a 2021-es világbajnokság első tíz helyezettje
C – minden kontinentális bajnokság első helyezettje
D – két csapat Svédországból (a hazai pálya előnye)
E – a szabadon maradó helyeket a 2021-es Princess Sofia Trophy Regatta eredménylistája alapján töltik fel.

49er vitorlás színház best of:
A 2013-as 49er FX Európa-bajnokság utolsó futama, hazai győzelemmel. Ida és Marie (DEN) uralták a szezon első felét, így nem kis teher volt a vállukon, hogy otthon is tudnak-e bizonyítani (a videóban 46:25-től).

YouTube video

Szintén 2013, a 49er Európa-bajnokság. Peter Burlingék épp utolsók a futamban, de összetettben még jól állnak, amikor Burling leesik a trapézról, a hajójuk felborul. Mindezt fedélzeti kamera is rögzíti. A regatta összefoglalója majdnem egy és negyed óra hosszú, de végig nagyon erős (az inkriminált futam rajtja 7:30-tól, míg a vízbe eséssel végződő bójavétel 10:40-nél).

YouTube video

(forrás: 49er.org, fotók: 49er.org, wmrt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!