Rengeteg hazai vizes élőhely újult meg

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására.

Ez a munka a következő ciklusban a KEHOP Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat. Az 1400 embert foglalkoztató, tíz magyar nemzeti parkigazgatóság több mint 100 projektet hajtott végre a 2014–2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban. Ezek kétharmada klasszikus élőhely-rekonstrukció volt, amely a természetvédelmi munka gerince. Az ország csaknem egyharmadán fennmaradt a természetközeli állapot, amely uniós összehasonlításban jó arány, azonban ezek nem összefüggő területek, így a fenntartásukhoz szükség van a folyamatos beavatkozásokra, élőhely-rekonstrukciókra. Magyarország rendkívül gazdag vizes élőhelyekben, aminek fontos a szerepe van a klímaváltozások hatásainak pufferelésében is.

A természetvédelem mintegy 15 százalékát a kezelési infrastruktúra fenntartása, fejlesztése teszi ki. Ez nem más, mint a védett terültek kezelőinek számító 14 ezer őshonos haszonállat tartásának biztosítása. A nemzeti parkok harmadik legjelentősebb feladata a bemutatási tevékenység. A legtöbb látogatót vonzó, Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban 17 projektet hajtott végre 6,8 milliárd forint értékben.

A 2017 elején kezdődött, a héten záruló, somogyi és zalai vizes élőhely-rekonstrukciókról szóló 460 millió forintos projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Ennek keretében négy olyan beruházási helyszínen voltak beavatkozások, beruházások, amelyek védettek, illetve részei az Európai Unió Natura 2000 hálózatának.

A feladat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság legértékesebb Somogy és Zala vármegyei láp- és vizes élőhelyeinek rekonstrukciója volt, egyes kiemelt jelentőségű élőhelytípusok kiterjedésének és minőségének javításával, a területen előforduló védett és fokozottan védett növény-, illetve állatfajok élőhelyeinek megőrzésével. A beruházás részeként kiépítettek nagyvizek és haváriahelyzetek kezelését is biztosító vízgazdálkodási rendszereket. Élőhely-rekonstrukcióra a projektgazda természetvédelmi kezelésében és a magyar állam tulajdonában lévő, mintegy 770 hektár területen került sor.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!