Rekordokat hozott az idei év

Rekordnevezés a Félsziget-kerülő versenyen és a Kékszalagon, magyar világbajnoki cím, olimpiai kvóták, és egyre növekvő utánpótlásbázis – az idei kiemelkedő év a hazai vitorlázásban.


Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a hunsail.hu-nak elmondta: „A Félsziget-kerülő mellett rekordszámú nevező volt az idei jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjon és a Fehér Szalagon is” – hangsúlyozta a főtitkár, aki szerint évek óta növekvő érdeklődés tapasztalható a túraversenyek iránt.

Kiemelte, hogy az idei év nemcsak a túraversenyzésben elért rekordok miatt kiemelkedő, hanem azért is, mert az élversenyzők közül Berecz Zsombor világbajnoki címet ünnepelhetett finndingi osztályban az aarhusi világbajnokságon és tokiói olimpiai kvótát szerzett. Szintén megszerezte az olimpiai indulás jogát a Laser Radiallal versenyző Érdi Mári.

Az utánpótlás-nevelésben szintén fontos előrelépés történt, ezt mutatja, hogy ifjúsági versenyzők száma 2018-ban 356 volt, azaz a számuk egy év alatt közel duplájára nőtt. A serdülőkorú versenyzők száma pedig 21 százalékkal, 195-re nőtt.

A túra- és kedvtelési célú vitorlázást egyre nagyobb érdeklődés övezi, nem csak a Balatonon, hanem többi magyarországi tavon is. A Magyar Vitorlás Szövetség amellett, hogy a szerződéses élversenyzőit és az utánpótlás-nevelést támogatja, nagy hangsúlyt fektet a túravitorlázás és a vitorlásturizmus fejlesztésére a következő időszakban.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!