Rekorddöntés titokban

Az Emirates Team New Zealand és Glenn Ashby 2022 decemberében 13 éves rekordot adott át a múltnak. Volt nagy ünneplés. Aztán még egy rekorddöntés.

A Horonuku 2022. december 11-én 222,43 km/órás tempóval hasított a Gairdner-tó kiszáradt felszínén, megdöntve ezzel Richard Jenkins 202,9 km/órás rekordját. A csapat meg volt elégedve az eredménnyel, már majdnem elkezdték összepakolni a felszerelést, amikor új lehetőség adódott – mint az az Emirates Team New Zealand szárazföldi sebességi kampányát bemutató dokumentumfilmből, a Land of Speedből kiderült.

„Februárban visszatértünk a tóhoz, hogy összepakoljuk a hajót. Vissza kellett vinnünk a Horonukut és a konténereket Új-Zélandra. De néhány nap múlva Clouds*, a meteorológusunk jelezte, hogy kinéz egy újabb megfelelő időjárási ablak, így maradtunk a fenekünkön. Viszont mivel nem voltunk egészen biztosak a dolgunkban, nem vertük nagydobra a dolgot” – mondta Ashby.

Az előző, decemberi világrekordfutáshoz hasonlóan a szükséges szélerősség csak néhány óráig tartott ki, így a csapat ugrásra készen várt. Február 24-én, szürkületkor aztán Ashby ismét bevitorlázta a Horonukut a rekordok könyvébe, 225,58 km/órás sebességgel: „Több mint 3 km/h-val felülmúltuk a saját korábbi rekordunkat, ami hatalmas eredmény és pazar jutalom az eddigi munkánkért cserébe.”
Különlegessé teszi a két rekordot, hogy sem előttük, sem köztük, sem azóta nem állt rendelkezésre megfelelő időjárási ablak: „A csapat egyik erőssége, hogy minden lehetőséget ki tudunk használni.”

A kérdésre, hogy a Horonuku tudna-e még gyorsabban haladni, Ashby határozott választ adott: „Abszolút! Nincs kétségünk afelől, hogy sokkal gyorsabban is tudnánk menni, de azt hiszem, egy bizonyos ponton be kell tudni húzni a féket, és megelégedni azzal, amit elértünk. Komolyan feszegettük a határokat ezzel a projekttel. Élvezni kell magát az utat, de néha, amikor elérjük a célt, az is nagyon szép. Új szintet állítottunk fel, nem is lehetnénk boldogabbak. Lehet, hogy a jövőben lesz lehetőségünk nagyobb szélben vitorlázni a Horonukuval, de egyelőre elégedettek vagyunk a 225,58 km/órás sebességgel.”

YouTube video

* A csapat Roger Badhamet nevezi így, akit korábban már bemutattunk itt az Aqua online-on.

(fotók és forrás: emirates-team-new-zealand.americascup.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!