Rekord: 83 évesen átvitorlázni a Csendes-óceánt

Horie Kenicsi a legidősebb ember, aki egyedül, megállás nélkül, vitorlás hajóval szelte át a Csendes-óceánt.

Mielőtt nekivágott az útnak, azt mondta, egy dolog miatt aggódik, ez pedig a kora. Ám június 4-én bebizonyosodott, hogy amiatt sem kellett volna: a Japán leghíresebb vitorlázójaként emlegetett férfi bebizonyította, hogy az életkor nem akadály, ő lett a legidősebb ember, aki teljesítette a kihívást. Kenicsi helyi idő szerint hajnali 2.39-kor érkezett meg a Japán nyugati részénél fekvő Kii félsziget előtti vizekre.

Március 27-én indult el a kaliforniai San Franciscóból a Suntory Mermaid III-mal, 990 kilogrammos, 19 láb hosszú, alumíniumból készült hajójával, amelyet 170 centis testalkatához igazítottak. Elmondása szerint az út egyes szakaszai komoly kihívást jelentettek, és naponta legalább egyszer felhívta a családját, hogy ne aggódjanak.

A férfit és vitorlását április 16-án látták Hawaii O’ahu szigeténél, majd szombaton már a „célban” bukkant fel. Onnan honos kikötőjébe, Shin Nishinomiya marinába vontatták, és hamarosan részt vett a tiszteletére rendezett ünnepségen Nisinomija városában. Kenicsi már többféle vízi járművel is átszelte a Csendes-óceánt, többek között alumíniumdobozokból, söröshordókból és whiskey-s hordókból készült, napelemekkel és lábpedálokkal hajtott hajókkal. Felkészülése során külön fizikai edzést sosem végzett: „Mindig jól vagyok, mindig formában vagyok,. nem eszem és iszom túl magam” – mondta a San Francisco Chronicle-nek, mielőtt elindult legutóbbi útjára.

A kaland egyúttal afféle ismétlése is volt korábbi mutatványának, hiszen 1962-ben, 23 évesen ő volt az első ember, aki egyedül és megállás nélkül vitorlázott át a Csendes-óceánon – akkor Japánból Kaliforniába tartva.

Mostani útja végeztével inspiráló üzenetet intézett a világhoz: „Ne hagyjátok, hogy az álmaitok csak álmok maradjanak! Legyenek céljaitok, dolgozzatok ezek eléréséért, és gyönyörű élet vár rátok.” mondta a CNN-nek műholdas telefonon, miközben Sikoku szigetéről Vakajama felé tartott.

YouTube video

(forrás: theguardian.com, fotók: euronews.com, ft.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!