Pótolni kell a Balaton vizét, ez már nem kérdés

2023. június 13.
Címkék :

A szakértők szerint a klímaváltozás következtében 2040-től alkalmanként, utána pedig rendszeresen szükség lehet a Balaton vízpótlására.

Az éghajlatváltozás lehetséges hatásairól tanácskoztak és a károk mérséklésének módjait vették számba a Balatonnal foglalkozó szakértők Tihanyban. Az eseményen kiderült, hogy a Balaton esetén 1921-től vannak vízmérlegeink, de 2000 előtt még soha nem fordult elő annyi szélsőséges helyzet, mint 2000 és 2022 között. Ebben az időszakban kilenc olyan év is volt, amikor csökkent a magyar tenger vízszintje.

A 2000 és 2003 közötti aszály okozta károk után a szakértők kidolgozták a vízpótlás lehetséges alternatíváit, de intézkedést akkoriban még nem tartottak időszerűnek. Akkor megoldási lehetőségként előtérbe került a vízvisszatartás a mederben vagy a vízgyűjtőn létesített tározókkal.

Az ülésen több előadó sürgette a döntést a vízhiány kezeléséről. A bemutatott modellek szerint ugyanis a jövőben vélhetően vízpótlásra lesz szükség, 2040 és 2060 között alkalmanként, utána pedig viszonylag rendszeresen. Emiatt olyan részletes terv kidolgozását javasolták, amellyel a rendszer egy-két év alatt megépíthető, ha azt vészhelyzet indokolja.

Az utóbbi évtizedekben vizeink fokozódó melegedésével nagyon sok idegenhonos növény- és állatfaj jelent meg, amelyek kiszoríthatnak őshonos fajokat. Óvakodni kell a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak felerősítésétől, azaz például a mikroklímát, a széljárást megváltoztató és a természetes élőhelyeket átalakító beavatkozásoktól.

(MTI)

fotók: 74nullanulla.hu, hir6.hu, magyarnemzet.hu

képeink illusztrációk

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!