Pénzügyi nehézségekkel küzd az America’s Cup-ot védő klub

2023. július 23.
Címkék :

A Royal New Zealand Yacht Squadron idén várható vesztesége elérheti a 2 millió dollárt, a klub keményen dolgozik azon, hogy fennmaradjon.

Az aucklandi vitorlás klub – amelyiknek a színeiben az Emirates Team New Zealand megvédte a Kupát – év elején arról számolt be, hogy 1,4-1,6 millió dollár közötti veszteséggel kalkulál. Ennek okaiként a Covid-19 járványt és 2023 elejének viharos (versenyek rendezését megnehezítő vagy ellehetetlenítő) időjárását jelölte meg. A vezetőség igyekezett gyorsan reagálni, az útjára indított „Reset” program a pénzügyi trend megfordítását célozta. Másfél hete, a tagoknak küldött hírlevelében a vezetés arról számolt be, hogy a program során „jelentős előrelépést” sikerült elérni, de a becsült veszteség is emelkedett: „Az idei pénzügyi veszteség közelebb lesz a 2 millió dollárhoz. Ez magasabb az eredetileg tervezettnél, elsősorban a befektetett eszközök nyilvántartásának felülvizsgálata miatt” – írta Andrew Aitken elnök a hírlevélben.

A veszteséghez hozzájáruló egyéb tételek közé tartoznak a képzési anyagokkal kapcsolatos költségek, az IT-szolgáltatások 33 480 dolláros vesztesége, a vitorlás rendezvények 90 000 dolláros vesztesége és a „tagdíjfizetések és követelések kiigazítása” néven megjelölt 110 000 dolláros veszteség. A Business Desk márciusban – meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – arról írt, hogy a klub taglétszáma is csökkent, miután az a döntés született, hogy a következő America’s Cup-ot Auckland helyett Barcelonában rendezik meg. Mert bár az Emirates Team New Zealand 2021-ben Aucklandben nyerte meg a legutóbbi regattát, de ők nem tartották pénzügyileg reálisnak (és életképesnek), hogy a 2024-es eseményt Új-Zélandon rendezzék. A Business Desk szerint a barcelonai döntés miatt lemondott magas rangú RNZYS-tagok között volt az új-zélandi pályázatok eredeti támogatója Sir Michael Fay, Jim Farmer, Alan Sefton és Andrew Johns – utóbbi Fay három új-zélandi pályázatának jogi tanácsadója volt.

Aitken a hírlevélben felvetette a tagszervezeteknél bekövetkező számos változás lehetőségét: „Sok tagunk szeret a Members Barban vacsorázni vagy koktélozni, csakhogy a bár évek óta veszteséges.” Ennek eredményeként a klub felmérést készít a tagok körében arról, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnének a jövőben is igénybe venni, mindenesetre a bár nyitvatartási idejét heti hét napról hatra csökkentették a téli időszakra. Emellett folyamatos konzultáció zajlik a tagokkal a klub versenyprogramjáról is. „Jelentős munka folyik annak érdekében, hogy biztosítsunk, egy fenntartható üzleti modellt és a klub nyereséges legyen. A Reset Bizottság szerint – tekintettel az ehhez szükséges jelentős mennyiségű változásra – legalább két évbe fog telni, mire elérjük ezt a pozíciót.”

America’s Cup Barcelonában – beharangozó:

YouTube video

fotók: facebook.com, papertiger.org.nz, nzherald.co.nz, stuff.co.nz

forrás: nzherald.co.nz

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!