Pályázat ifjú természetvédőknek

Az Ifjú Kócsagőr Programban nyolcvan jelentkező ismerkedhet meg a természetvédelem gyakorlati feladataival. A legjobbakat szakmai díjjal és egy különleges utazással jutalmazzák.

A 18 és 24 év közötti, természetvédelem iránt elhivatott embereket keresik, akik szívesen elmélyítenék a tudásukat gyakornokként egy természetvédelmi őr mellett. Az önkéntes programban való részvétel célja, hogy bepillantást engedjen a terepi természetvédelem mindennapjaiba, megismertesse az adott nemzeti park táji és természeti értékeit.

Jelentkezési határidő: 2022. április 22., a jelentkezés során három helyszínt (nemzeti park igazgatóságot) is meg lehet jelölni, ezzel növelve az esélyét a programban való részvételre. Az ajánlásokat és az igazolásokat az ifjukocsagor@furgediak.hu e-mail-címre kell küldeni, emellett ki kell tölteni a jelentkezési űrlapot.

A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt az Ifjú Kócsagőr Programba, amelybe legfeljebb 80 gyakornok elhelyezését vállalják a természetvédelmi őrök mellé. A jelentkezések feldolgozása után, 2022. május 18-ig e-mailben értesíti a jelentkezőket a Fürge Diák Iskolaszövetkezet. Május végén alakítják ki az ifjú kócsagőr és természetvédelmi őr párosokat az egyes nemzeti park igazgatóságoknál.

Az Ifjú Kócsagőr Program nyáron egy intenzív természetvédelmi őri terepgyakorlattal folytatódik a kiválasztott nemzeti parkban, 10 munkanapon keresztül. Ennek során a jelentkező aktívan részt vehet a természetvédelmi őri feladatokban: éjszakai denevérgyűrűzés, gólyafióka-mentés, fokozottan védett orchideák felmérése, ürgék befogása és áttelepítése, vadkamera kihelyezése, gémtelep megfigyelése csónakból és levegőből, rétisasfészkelés ellenőrzése.

A kéthetes nyári gyakorlatot nemzeti parki területi döntők zárják az augusztus 19. és 31. között. A területi döntőben a nemzeti parkok legjobbjait választják ki, akik az országos döntőben mérik össze a tudásukat. A terepgyakorlatról a résztvevő Ifjú Kócsagőröknek őri naplót kell készíteni, amiben az élményeikről, a tapasztalataikról és a két hét során szerzett tudásukról kell beszámolniuk. A területi döntőbe jutás előfeltétele továbbá, hogy a gyakorlat során legalább két alkalommal írjanak képes és/vagy videós beszámolót a nemzeti parkban töltött mindennapjairól, illetve készüljön legalább egy 10 másodperces videó is.

További információk megtalálhatók a www.ifjukocsagor.furgediak.hu oldalon. Érdemes még az ifjú kócsagőrök Facebook-csoportjához is csatlakozni, ahol rengeteg fotó, élménybeszámoló található az elmúlt évek nyári gyakorlatairól.

(ferto-hansag.hu)

címlapkép: bnpi.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!