Ötezer szétszedett hajó

A Környezettudatos Hajózásért Egyesület (APER) három évvel ezelőtti megalakulása óta több mint ötezer hajót bontott szét.

A hajóépítők, a jóváhagyott bontóközpontok, központi hivatalok, a helyi hatóságok és a kikötők finanszírozta francia szervezet által közzétett számok szerint a hajók 33 százaléka motorcsónak, 32 százaléka kis sportvitorlás – egy- és többtestű –, valamivel több mint 29 százaléka egytestű vitorlás volt.

Az adatok több mint 1100 olyan hajó bontását tartalmazzák, amelyeket a vitorláskluboktól gyűjtöttek össze azóta, hogy 2020-ban partnerséget kötöttek a Francia Vitorlás Szövetséggel, és az APER vállalta, hogy finanszírozza a régi iskolai hajók elszállítását, illetve feldolgozását.

„A partjaink mentén, a kertjeinkben és a kikötőinkben szétszórt roncsok és romos hajótestek nem szükségszerű elemei a környezetünknek – mondta Jean-Paul Chapeleau, az APER elnöke. – A színről eltüntetni, szétbontani, újrahasznosítani és felújítani a kedvtelési célú hajókat életük végén, ez az APER küldetése, amit a Hajózási Iparágak Szövetsége támogat.”

A szervezet emellett együtt dolgozik hajóépítőkkel és a -tulajdonosokkal, segítve őket a koncepció kialakításától, az anyagválasztáson és gyártáson keresztül egészen a hajó életciklusának végéig. Munkájuk a 2,5–24 méter közötti hosszúságú, Franciaországban bejegyzett hajókat fedi le, országszerte 26 bontóközpontot működtetnek.

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: boatrecycling.co.uk, theislander.net)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!