Osztályozták a balatoni kikötőket

Felmérték a Balaton körüli marinákat, és megszületett a Kék Csillag Kikötőminősítési rendszer. A biztonság, a szolgáltatások és a környezetvédelem szempontjából osztályozták a kikötőket.

Minden nagyobb hajós országban létezik a kikötőknek egyfajta ranglistája, Horvátországban például az ACI kikötőlánc minden egyes tagjának van nemzetközi minősítése. A Balaton ezt a rendszert egy az egyben nem tudta átvenni, ugyanakkor a Kék Csillag célja, hogy közelítsen a nemzetközi elvárásokhoz.


A hajó és a vitorlázó számára a kikötőválasztásnál a legfontosabb szempont a biztonság, éppen ezért a felmérési rendszerben meghatározó a marinák nautikai tulajdonsága. Felmérték a szél- és hullámvédettséget, a vízmélységet, hiszen ezek a tényezők határozzák meg, hogy egy kikötő biztonságosnak tűnik-e. Vizsgálták a parti létesítmények, egészségügyi létesítmények, valamint a szolgáltatások színvonalát, de fontos szempont a környezetvédelem is. A kikötőminősítési rendszer elérhető ide kattintva.


A minősítési rendszer elősegítheti a színvonal további növekedését, hiszen minden kikötő szeretne a rendszerben magasabb szintre kerülni – írta a hirbalaton.hu a vitorlazzitthon.hu cikke alapján.

(fotó: balatonfuredihajogyar.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!