Orosz hajók nem léphetnek be Írországba

Az ír közlekedési minisztérium utasítást adott ki valamennyi ír kikötő és kikötőmester számára, hogy április 17-étől tagadják meg az orosz lajstromozású hajók belépését.

Az irányelv reakció az Ukrajnát ért orosz támadásra, és azt jelenti, hogy semmilyen orosz lobogó alatt bejegyzett hajó, jacht és kedvtelési célú vízi jármű, illetve olyan hajó, amely február 24. után váltott másra orosz lajstromról, nem köthet ki az ír kikötőkben.

A bejelentés az EU azon döntéséhez illeszkedik, amely szankciókat szab ki az orosz hajókra, és korlátozza az európai tagállamok kikötőibe való bejutást. Az irányelv rendelkezik néhány olyan kivételről, amelyek alapján az orosz lajstromozású hajók kiköthetnek, ilyen az üzemanyag, a gyógyszeripari, orvosi és mezőgazdasági termékek szállítása, a humanitárius célok, valamint a biztonsági vészhelyzet.

Az irányelv április 17-én, vasárnap lépett hatályba az egész EU-ban, így Írországban is. egyúttal követi az Egyesült Királyság márciusban hatályba lépett rendeletét, amely megtiltotta az orosz hajóknak, hogy a kikötőikbe befussanak.

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: visitardsandnorthdown.com, marinas.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!