Óriási fejlődés előtt a vitorlázás

A hazai vitorlásklubok 640,7 millió forintnyi uniós forrásból 199 új hajót kaptak, ezzel lezárult a kikötőminősítési rendszer kialakítása és a Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye turisztikai portál fejlesztése.


Az elmúlt két évben az MVSZ megbízásából eljáró Magyar Vitorlás Akadémia Nkft. 199 kishajót szerzett be, összesen 420,5 millió forint értékben. Az eszközöket a Balaton, valamint további öt hazai kisebb, a vitorlásdesztinációhoz tartozó tó mellé helyezték ki. A kisebb tavakon a rövid, egynapos vitorlástúrák elérhetővé tétele mellett kiemelt cél a sportág megismertetése, megszerettetése, valamint tanfolyamok biztosítása.


A Balatonon működő kikötői infrastruktúrák rendszerezését szolgálja az a minősítési rendszer, amelyben a kikötőket öt csoportba sorolták. A kikötők csillagokat kaptak egy egytől négyig terjedő skálán. A besorolás szintje attól függ, hogy a vizsgálati szempontokban részletesen leírt feltételekhez viszonyítva milyen – százalékban kifejezett – eredményt ér el az adott kikötő. Negyven százalék alatti teljesítés esetén a kikötő nem juthat csillaghoz.


A vitorlás túraútvonalak fejlesztését célzó Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye turisztikai portál főbb feladatai közt szerepel a túravitorlázás népszerűsítése útvonalajánlatok bemutatásával, a helyi turisztikai attrakciók, rendezvények bemutatása és nem utolsósorban a helyi, turisztikai, kulturális vagy éppen vitorlázással kapcsolatos hírszolgáltatás.


Emellett a portál biztosít felületet a Vitorlázz itthon kedvezménykártya-rendszernek. A kártyát több száz kulturális, gasztronómiai, illetve vitorlázással foglalkozó szolgáltató (chartercég, hajóépítő mester, vitorlásiskola), valamint szálláshely fogadja el. Ezek a szolgáltatók partnerként a portálon szintén hírt adnak saját tevékenységükről, programjaikról.


Holczhauser András, az MVSZ elnöke elmondta: „A Vitorlázz Itthon – A felfedezés élménye projekt fejlesztésével az MVSZ elhelyezheti a Balaton Régiót mint vitorlás turisztikai desztinációt a belföldi, hosszabb távon pedig a nemzetközi piacon. A 640,7 millió forintos összköltséggel uniós forrásokból megvalósult fejlesztések révén mostantól az ország tizenegy megyéjében válik elérhetővé a turisták számára a vitorlázás.”

(Képeink illusztrációk.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!