Óriás vitorlás hajók a velencei lagúnában

A Yacht Club Venezia az idén is megrendezte a Venice Hospitality Challenge nevű vitorlásversenyt, amelynek a pályáját hagyományosan a San Marco- és a Giudecca-csatornában jelölik ki.

A helyi erőkön túl a szervezésben részt vett az International Maxi Association is, amely a maxijachtokkal való vitorlázás globális felügyelője és irányítója. A Venice Hospitality Challenge során a gigantikus vitorlások Velence híres hoteleinek színeiben versenyeznek egymással. A regatta ezúttal része volt a város 1600. születésnapját övező ünnepségsorozatnak.
Az esemény Saint ’Elena és a Szent Márk tér közötti vízi felvonulással kezdődött, hogy aztán 13.35-kor elrajtoljon a mezőny. A 335 fokról fújó 6-8 csomós szélben, a Punta della Dogana melletti rajtot követően előbb Sant’Elena mellett vettek egy bóját, majd következett másik kettő a Szent Márk tér közelében, aztán a terelőszakasz a Vámőrség előtt (Canale di San Giorgio Maggiore), a rajtvonal, bója a Hiltonnál, végül a befutó.

Legjobban a Maxi Jena – Sina Centurion Palace kapta el a startot, és hiába üldözték a többiek (akár olyan, elvileg gyorsabb, százlábas jachtok, mint az Arca SGR), a nyolcvanlábas vitorlás szűk egy óra alatt teljesítette a pályát, elsőként szelve át a célvonalat. Az International Maxi Association égisze alá tartozók közül a 87 lábas Way of Life (a korábbi Morning Glory) lett a legeredményesebb (második összetettben), a Gritti Palace – The Luxury Collection képviseletében, a fedélzeten a hotel menedzserével, Paolo Lorenzonival.

A 16 hajós mezőnyt méret alapján két kategóriába sorolták, a kisebbek küzdelmében az Anemos (Farr 80) diadalmaskodott. A „tömegben” feltűntek olyanok is, mint az Il Moro di Venezia (egykori America’s Cup-kihívó, ezúttal Velence városának képviselője), valamint az 1993-as Whitbread Round the World Race-t nyerő New Zealand Endeavor (Francesco Morosini Haditengerészeti Akadémia).

A Venice Hospitality Challenge 2021 dobogósai
Class 1
1. Maxi Jena – Sina Centurion Palace
2. Way of Life – The Gritti Palace
3. Arca SGR – Ca ’Sagredo

Class 2
1. Anemos – JW Marriott
2. Bamar Ancilla – Hotel Excelsior
3. Kiwi – Londra Palace

(forrás: internationalmaxiassociation.com, fotók: Studio Borlenghi)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!