Önvezető hajó kelt át az Atlanti-óceánon

Nyolcezer kilométer és hat hónap tengeren töltött idő után a Mahi 2 partot ért Martinique-on. Ez az első önvezető hajó, amelyik átszelte az Atlanti-óceánt.

A kizárólag napenergiával működő autonóm hajó 2021. szeptember 22-én reggel 7-kor hagyta el a spanyolországi La Coruñát, és annak ellenére, hogy januárban elvesztette műholdas kapcsolatát, végig önállóan folytatta útját. Projekt csapata jelenleg azt tervezi, hogy Martinique-ra megy visszaszerezni.

A Mahi 2 elszánt holland mérnökökből álló csapat „gyermeke, 4x1x0,5 méteres egytestű hajó. Teste kompozit anyagokból készült, és úgy tervezték, hogy áramvonalas, erős és könnyű legyen. A hajó a fedélzeti modemen, GPS-en és automatikus azonosító rendszeren (AIS) keresztüli adatcserével kommunikál. Agya egy saját fejlesztésű, beágyazott mikroprocesszorokon futó szoftver, amely a kormányzás, a kommunikáció és a fedélzeti energiagazdálkodás feladatát végzi.

A fedélzeti elektromos rendszer két Torqeedo akkumulátorcsomagból, Solbian napelemekből és olyan fogyasztókból áll, mint a Torqeedo elektromotor, a fenékvízszivattyúk, a kormánymű és az elektronika. A hajó ezenfelül több érzékelőt hordoz: hőmérséklet-, vezetőképesség- és oldottoxigén-érzékelők, kamerák, AIS.

Az átkelési projekt sikere egy sor jövőbeli alkalmazás előtt nyitja meg az utat, hiszen bebizonyosodott, hogy a Mahi képes alapvető légköri és oceanográfiai paraméterek mérésére a világ óceánjainak bármely pontján.

Amit a dróntechnológia a pilóta nélküli légi járművek segítségével való áruszállításban már megvalósított, azt a Mahi az óceánokon keresztüli áruszállításban teheti meg. A pilóta nélküli hajó az ökológiailag érzékeny tengeri régióknak, a tengeri szélturbinaparkok létfontosságú részeinek és a tengerek nehezen megközelíthető szakaszainak ellenőrzésére is bevethető.

Minden a Mahi-projektről

Az építés vége és a tesztút 2019 júniusában:

YouTube video

(forrás: livesaildie.com, fotók: livesaildie.com, projectmahi.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!