Óbudán méreg folyik a Dunába

A Duna nagyon alacsony vízszintjének köszönhetően, ismét látványos, ahogy a rákkeltő mérgek csorognak a Dunába a volt Gázgyár területéről Óbudán.

Négy éve, 2018-ban kimérték, hogy egyes rákkeltőnek minősített szennyezőanyagok több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket – írták a Greenpeace Magyarország munkatársai. – Elképesztő, hogy évtizedek óta képtelenek a hazai hatóságok az állami tulajdonban lévő Nemzeti Közműveknél (és elődeinél) elérni, hogy megkezdődjön a szennyezés felszámolása.

A szervezet komplett aktát vezet a szennyeződésről, annak pontos helyéről és minden adatáról. Az ebben foglaltak szerint a szennyezett terület helye: 1031 Budapest, Gázgyár utca 1–69. A volt Óbudai Gázgyár 21 hektáron, egy háromszög alakú területen helyezkedik el a Duna jobb partján, az Újpesti vasúti hídtól délre, egészen az Óbudai-sziget (Mozaik utca) bejáratáig. Pedig már a kármentesítés megtervezését is elvégezték, ennek során három fő területet határoztak meg, ahol szükséges a talaj cseréje és a szennyezett talajvíz megtisztítása.

A Greenpeace Magyarország megrendelésére 2018 októberében, akkreditált laboratóriumban bevizsgált minták alapján az alábbi anyagok találhatók a Duna vizében:
Egészségkárosító naftalinok: a két mintából az egyikben 75, míg a másikban 400 mikrogramm/liter feletti volt a naftalinok koncentrációja. Ez nagyon jelentősen túllépi a talajvízre megengedett határértékeket, amelyek literenként 2, a felszíni vizekre literenként évi 2,4 mikrogrammot engednek meg.
Mérgező PAH-ok: a teljes koncentrációjuk 157, illetve 238 miktogramm volt literenként, míg a talajvizekre megengedett határérték 2. Egyes PAH-ok esetén még jelentősebb volt a határérték-túllépés. Az acenaftén koncentrációja több mint háromezerszeresen haladta meg a talajvízre megadott értéket.
Rákkeltő benzol: 66,7 mikrogramm/liter volt a legmagasabb mért koncentráció, míg a talajvizekre megadott határérték egy.
Idegrendszerre káros xilolok: a legmagasabb mért érték 262 mikrogramm/liter volt, míg a talajvízre megadott határérték 20.
Rákkeltő arzén: az egyik mintában 57,7 mikrogramm/liter volt a koncentrációja, amely ugyancsak többszörösen lépi túl a talajvízre megadott 10 és a felszíni vizekre megengedett 20 mikrogramm/litert.

A gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt a gáz tisztításának melléktermékeként közel 200 ezer tonnányi talajt szennyeztek el cianiddal, arzénnal és egyéb, fokozottan veszélyes vegyületekkel szennyezett gázmasszával, amit a területen ástak el. A lerakott veszélyes hulladék évtizedek óta szennyezi a talajvizet és a talajt, ezenfelül alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik a sárgás, jellegzetes szagú folyadék. A helyzet olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti.

Az elkészült kármentesítési tervnek megfelelően a szennyező források megszüntetésére, valamint talajvíztisztításra és teljes talajcserére van szükség. A várható összköltség egyes becslések szerint elérheti a 20-25 milliárd forintot is – olvasható a Greenpeace Magyarország oldalán.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!