Nyárból az őszbe, viharral: Szüreti Regatta – Hegyi Dénes emlékverseny 2023

Meglehetősen intenzívre sikerült az idei Szüreti Regatta, főleg, mivel a vasárnapra ígért viharos szél a vártnál előbb érkezett meg.

Szombat reggel 10-12 csomós szélben, napsütésben rajtol el a mezőny Alsóörsről, hogy aztán a lassan, de biztosan gyengülő szélben végig cirkálva érjen el az Ábrahámhegy és Badacsony között félúton kitűzött célig. A 199 indulóból 183 ért be a 18 órás limitidő lejárta előtt – már teljesen sima vízen.

A két résztvevő katamarán külön pályán külön csatát vívott, közülük a Litkey Farkas kormányozta Process Solutions futott be előbb. Az egytestűek között a Trentasette diadalmaskodott, nyomában két 70-es cirkálóval (Pannónia, Irokéz).

Vasárnap reggel ismét nyugatias szél fújt, Farkas Péter főrendező – az előzetesen kihirdetetteknek megfelelően – 9.30-ra hozta előre a rajtot, hogy minél többen célba érhessenek a kora délutánra ígért vihar érkezte előtt.

Ez csak részben jött össze, a 40 csomóval támadó szél korábban csapott le a mezőnyre, okozott némi meglepetést, de még így is 147 érvényes befutót regisztrált a rendezőség.

Hegyi Márton, a verseny ötletgazdájának fia az idén oroszlánrészt vállalt a rendezésből, ő így foglalta össze tapasztalatait: „Tavasszal elmaradt a Pünkösdi Regatta, akkor nagyon megijedtem, semmiképp sem akartam, hogy a Szüreti is hasonló sorsra jusson. Bejelentkeztem a TVSK új vezetésénél, hadd intézzem a verseny rendezését, ők rábólintottak a dologra, sőt, amiben csak lehetett, támogattak, adminisztratív vonalon különösen sok segítséget kaptam tőlük. Az egyik kényes pont a badacsonyi kikötő volt, szerencsére partnerként álltak a dologhoz, ezzel komoly akadály hárult el előlünk. A mezőnyt szombat estére két részre osztottuk, hogy mindenkinek biztos helye legyen, semelyik kikötőt ne terheljük túl. Ez alapvetően nem nehéz dolog, csak nagyon kellett figyelnünk, hogy mindenki megkapja azt, amit ígértünk neki, és amit elvárt. Szerencsére rendezési tapasztalat volt bőven, tudtunk mihez nyúlni, a TVSK tagklubjai is támogatólag álltak hozzá az egészhez, örültek neki, hogy ismét megrendezésre került a verseny. Meg hát próbáltuk kicsit kiköszörülni a Pünkösdi Regatta elmaradása miatti csorbát. Azt a versenyt is akarjuk, senki ne temesse, már nekiláttunk a 2024-es regatta előkészítésének, igyekszünk azt a szintet tartani, amilyet most tapasztaltak a vitorlázók. Tárgyalunk szponzorjelöltekkel, hogy csökkenthessük a nevezési díjat, a másik oldalon viszont várhatók újdonságok a díjazásban.”

Szüreti Regatta – Hegyi Dénes emlékverseny 2023 eredménylista.

(fotók: Speil Ármin, Barlay Kristóf, Ikrényi-Mag Andrea / TVSK)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!