Nyakunkon az ökokatasztrófa

Nem a jövő hozza el az ökokatasztrófákat: már javában zajlanak, és nemcsak a brazil esőerdőkben, hanem a Bakonyban, a Balatonnál is.

A csomagolásmentes boltok formálták az emberek hozzáállását, többen belátták, hogy nem elég a szelektív hulladékgyűjtés, eleve csökkentenünk kell a szemetünk mennyiségét. Szintén érdemes visszafogni a háztartásokban a vegyszerek használatát, azokét, amiket a tisztító- és a tisztálkodási szerekkel viszünk haza, ugyanis így nem csak a természetet, az egészségünket is óvhatjuk. Léteznek természetes megoldások, azok nem kevésbé hatékonyak, ráadásul olcsóbbak. A ruháinkat barátainkkal csereberélhetjük, a díszeket magunk készíthetünk a lakásunkba meglévő és a természetben fellelhető alapanyagokból.

Laczkó Boglárka veszprémi környezetkutató néhány alapanyagból minden olyasmit kikever, amire otthon szükségünk lehet. Leginkább mosószóda, citromsav, ecet, szódabikarbóna kell ezekhez. Illóolajokkal pedig kellemes illatot teremthetünk. A teafaolaj például fertőtlenít, gomba-, baktérium- és vírusölő, ezért a konyhában is bevethető takarításkor. Bútorok, cipők ápolásához ott van a méhviasz és a ricinusolaj, ezek a bőrkanapéhoz és a szempillánkra is jók. Továbbá jó tudni, hogy az ecet, ha önmaga megerjed, akkor csak tízszázalékos lesz, így is jó tisztítószer. Csillogók lesznek tőle a poharak, jó mosáskor az öblítéshez. Makacs vízkő ellen is beválik a mosószóda és a citromsav kettő-egy arányú keveréke. Hasonlóképp jó lehet erre a célra a mosószóda, a kristályos, szemcsés citromsav és a szódabikarbóna kettő-egy-egy arányú keveréke. A fehér ruhák mosásához nagyon jó a szódabikarbóna, a mosószóda mosogatáskor is alkalmazható.

A ruhák esetén a másodkézből való áruk között jó holmikat is találhatunk, azzal pedig valóban óvjuk a természetet, ha amit viselünk, annak az élettartamát meghosszabbítjuk. Minél tovább használunk egyet-egyet az eredeti funkciója szerint, annál jobb. Gondoljunk arra is, ha jó minőségű a ruha anyaga, akkor évekig viselhető, ha természetes anyagból készült, akkor a mosások során nem szennyezi úgy a természetet, mint a nejlonból kioldódó mikroműanyagok.

Ha nem változtatunk, fenntartja magát az a folyamat, ami a környezetpusztítást okozza. Olyanok vagyunk, akárcsak az özönfajok, amelyek összeomlasztják a saját rendszerüket, és kipusztulnak – írta a veol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!