Nincsenek kisegítve a hazai fürdők

A turisztikai akcióterv elemei nem jelentenek segítséget a hazai fürdőknek. A Magyar Fürdőszövetség ezért a Magyar Turisztikai Ügynökséghez és a kormányhoz fordult.

A Magyar Fürdőszövetség tagsága örömmel fogadta Gulyás Gergely miniszter azon bejelentését, hogy a kormány turisztikai akciótervet fogadott el. Annak intézkedései általuk is üdvözlendők, a turisztikai ágazat megsegítése érdekében tett első lépésként számukra is előremutatók.

„Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a turisztikai ágazat legerősebb motorját a fürdők jelentik, hisz a magyarországi vendégéjszakák több mint 71 százaléka olyan településen keletkezik, amelyen turisztikai szempontból releváns fürdő található. Ezek alapján feltételezzük, hogy a fürdők biztonságos működése nem csak az ott dolgozók és a tulajdonosok érdeke, hanem nemzetgazdasági érdek is. Egy fürdő bezárása olyan lavinát indít el, ami a ráépülő vállalkozások (szálláshelyek, vendéglátók, kistermelők, kereskedők) ellehetetlenülését és a helyi adóbevételeken túl a központi költségvetés bevételeinek jelentős csökkenését is okozza” – olvasható a Magyar Fürdőszövetség közleményében.

Ezt a dominóhatást már a pandémiás időszakokban is átélhették a piac szereplői, amelynek intenzitásán a jelenlegi globális gazdasági krízis túlmutat. A vidéki Magyarország vonatkozásában a kis és közepes településeken a fürdő jelenti a legnagyobb munkáltatót, így annak stabil működése elengedhetetlen a közösség számára. A fürdők működésének fenntartása érdekében az önkormányzatok és a helyi vállalkozók erőn felül is hajlandók áldozni, hisz ez jelenti az ő működésük biztosítását is.

A turisztikai akcióterv intézkedései az alábbiak szerint érintik a fürdőket: a turizmusfejlesztési hozzájárulás (TFH) a fürdőket nem érinti, a fürdők működését 27 százalékos áfa terheli, szemben a szálláshely és vendéglátás terület 5+4 százalékos adóterhével, amiből a mostani döntéssel 4 százalékot felfüggesztenek. A SZÉP-kártya alszámláinak eltörlése rövid távon szintén nem jelent megoldást az energiaköltségek fedezésére annak széles körű felhasználási lehetőségei miatt, amelyek a napi elengedhetetlen kiadások irányába pozicionálják a vásárlói aktivitást. A munkaidőkeret változása hasznos, azonban a folyamatos üzemeltetésben működő fürdők számára ez nem jelent engedményt. A VIZA és a szálláshely-minősítéshez kapcsolódó döntések a gyógyfürdőket nem érintik.

A Magyar Fürdőszövetség javaslatai a következők: a fürdőszolgáltatások 27 százalékos áfatartalmának 5+4 százalékra csökkentése. Bértámogatás a Covid alatti időszak alapján. Az energiaköltségek növekedését kompenzáló alap létrehozása – írta a termalonline.hu.

(képeink illusztrációk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!