Neoprén ruházat

2008. október 10.

neopren_ruhazat_01Meleg van és tűz a nap, forrósodik a kora reggeli levegő. A part menti hullámok hívogatnak, arra várnak, hogy meglovagold őket. A Nap elől árnyékba bújva lesétálsz a homokos ösvényen, majd felveszed a szörfruhádat. Ahogy a Nap emelkedik az égbolton, úgy lesz egyre melegebb. A víz hideg, felfrissít, amikor a türkizkék hullámok alá bújsz a napsütés elől. Mosolyogsz, mert tudod, hogy még rengeteg hullám vár rád aznap. Ezt a varázslatos napot a többi köneopren_ruhazat_02zött egy anyagnak köszönheted, a neve: neoprén.

Negyven évvel ezelőtt szinte elviselhetetlen volt a szörfözés a hideg vízben. A döntést, amely ezt a helyzetet megváltoztatta, 1970-ben hozta meg Doug „Claw” Warbrick és Brian Singer, amikor megalapította Ausztrália Victoria államában a Rip Curl céget. Vettek Torquayban egy öreg házat és egy világháború előtti varrógépet, felfogadtak egy csapat helyi embert, és elkezdtek neoprénruhákat gyártani a szörfösöknek.

Öltözeteiket a szörfösöktől kapott visszajelzések alapján folyamatosan fejlesztik; a „tesztpilóták” az alapítás óta a cég vezetői. Ma egy jó szörfruhának rengeteg professzionális megoldással kell rendelkeznie. Hála a Rip Curl szörfözés iránti elkötelezettségének, mindannyian élvezhetjük ezeket a tulajdonságokat.

A legfontosabb állomások
1971 – El kellett tüntetni a varrást a hónaljrészen, ezért megszületett a kar alatti betoldás. A megoldás népszerűségét növelte, hogy általa megszűnt a hónalj fájdalmas kihorzsolódása.

1972 – A Rip Curl bevezette a dupla varrásos neoprént, ami nagymértékben megnövelte a ruhák élettartamát.

1neopren_ruhazat_04974 – A zipzárt eltávolították a hátrészről, és áttették a vállakra. A ruha ezáltal rugalmasabb és melegebb lett. Ez a koncepció ma is létezik, ezt alkalmazzák a legújabb E-Bomb mellkason zipzározható termékeknél is. Ugyanebben az évben jelent meg a változó vastagságú neoprén is. A ruházat meghatározott részein található vékonyabb neoprén a korábbinál szabadabb mozgást biztosít használójának.

1978 – A rejtett varrásnak köszönhetően a ruha még kényelmesebb, melegebb és tartósabb lett, azóta ez a leggyakrabban használt varrási módszer a neoprén ruháknál, különösen a hideg vízbe készült termékeknél.

1982 – Ebben az évben vezették be a neoprének rugalmasságát hihetetlenül megnövelő Super Xpandxot.

1984 – A varrás letakarásával a ruhák hőtartó képessége megnőtt, az öltözetek pedig tartósabbak lettek.

1985 – Ettől az évtől a ruha követi a test vonalát. A karokat és a lábakat úgy alakították ki, hogy azok a szörfös testhelyzetéhez igazodjanak.

1986 – A Batwing éve. A Batwing által a ruha még melegebb lett, mivel az új technológia segít a zipzáron keresztül befolyó vizet távol tartani a testtől. A Batwing ma már szinte minden hideg vízre tervezett neoprénruhában megtalálható.

1987 –A Rip Curl bevezette a polipropilén bélést, hogy a ruha még kényelmesebb és melegebb legyen.

1990 – Megjelent a Super Xpandx kézzel ragasztott varrásvédő. Korábban géppel ragasztották a varrásra a fedőréteget, emiatt a ruha kevésbé volt rugalmas. Az új eljárásnak köszönhetően a ruha rugalmasabb és tartósabb lett.

1994 – Alkalmazni kezdték az RD4 neoprént. Ez áttörést jelentett az alternatív anyagok használatában, elsősorban a testmeleg megtartása érdekében folytatott harcban.

1995 – Forradalmi újítást jelentett a neoprén rugalmasságában az Ultimate Xpandx, amely túlszárnyalta a korábbi rugalmassági szabványokat. Az új anyag révén a szörfösök teljesítménye megnőtt.

neopren_ruhazat_031995 – Korábban azt gondolták, hogy lehetetlen megalkotni egy olyannyira rugalmas ruhát, mint az Elastót. A ruházat szakított a korábbi gyakorlattal, amikor a superstretch betoldást a hónalj- és karrészeknél is bevezették.

1997 – Még egy áttörés, a Grid Loc zipzár, amely segített a hideg vizet távol tartani a szörfös testétől. A Grid Loc zipzár fogai között a korábbiaknál lényegesen kisebbek a rések.

2002 – A korábbiaknál is rugalmasabb gumiból, Elastomaxból kezdték el gyártani a ruhákat, hogy növeljék a teljesítményt.

2008 – Megjelent az E3, a legkönnyebb, a legmelegebb és a legrugalmasabb neoprén. Ebben az évben vezették be a H-Bomb ruházatot, amely az első fűthető öltözet.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!