Nem eresztettek le vizet a Balatonból

Januárban a Sió szintje váratlanul megugrott, ám nem nyitották ki a siófoki zsilipet.

Az év első hónapjában lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén található vízfolyásokon több alkalommal is vízszintemelkedések voltak észlelhetők.

Ezek közé tartozik a Kapos, amely a Mecsek északi vízgyűjtőjéről, valamint Somogy és Tolna vármegye jelentős részéről szállítja a vizet a Sió-csatornába. A Kapos dombvidéki jellegű, heves vízjárású vízfolyás, medrében ezért csapadék hatására rövid idő alatt jelentős vízszintemelkedés alakulhat ki.

A Kapos a Sió-csatorna jobb partján csatlakozik a Sióba, annak simontornyai vízmércéje felett. Az említett jellemzők miatt a Kaposon levonuló árhullámok (amelyek hatására a vízhozam és a vízállás is jelentősen megnövekszik) rövid időn belül a Sió-csatorna simontornyai vízmércéjén is megjelennek. A Sió simontornyai szelvényében tapasztalt vízszintemelkedés egybeesik a Kaposon érkezett árhullámok levonulásának idejével. Vagyis a Sió-csatorna vízszintemelkedését a simontornyai szelvény felett befolyó Kapos árhullámai okozták, a Balatonból nem eresztettek le vizet.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!