Napelemes hajók versenyezhetnek a Balatonon

Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlás Szövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem aláírta azt az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében 2023-ban futamot rendeznek a Balatonon.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora úgy fogalmazott, a verseny a Forma–1-hez hasonlóan egy fenntarthatósági innovációs seregszemle is, amely irányában az intézmény maximálisan elkötelezett. A Pannon Egyetem a stratégiája szerint a Balaton-régió egyetemeként definiálja magát, így a Solar Boat Challenge megrendezése pozíciójának megerősítése miatt is fontos.

Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az aláírókra stratégiai partnerként tekintenek, hisz törekvéseik egy irányba mutatnak. A versenyt az EKF-projekt keretében a fiatalok bevonásával rendezik meg, és a tervek szerint szemléletformáló, fenntarthatóságot szem előtt tartó programok kísérik majd az eseményt.

A hajóversenynek helyszínt biztosító Balatonalmádi polgármestere, Kepli Lajos hangsúlyozta, olyan egyedülálló programról van szó, amelyből a település, a közösség és a Pannon Egyetem is profitálhat. Örömmel álltak a kezdeményezés mellé, hisz városuk mindig keresi az olyan innovatív megoldásokat, amelyek kiemelik a balatoni települések sorából Balatonalmádit.

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Holczhauser András elmondta, gyorsan mondtak igent a kezdeményezésre, és teljes mellszélességgel kiállnak mögötte. Elmondása szerint minden olyan hátteret biztosítanak majd, ami méltó a rendezvény rangjához. Az MVSZ és tagszervezetei átlagosan 180 versenyt és egyéb vízi rendezvényt szerveznek országszerte évente.

Az egyetem kancellárja, Csillag Zsolt, kiemelte, büszkék arra, hogy az oktatás mellett olyan kiterjedt kutatás-fejlesztés rendszerük van, amelynek jó része a körforgásos gazdasággal és a megújuló energiákkal kapcsolatos. A Pannon Egyetem régóta szeretett volna olyan eseménysorozatot, amely felhívja a figyelmet a régió unikalitására és a klímaváltozás problémáira, és úgy látja, a napenergiával hajtott járművek világkupaversenye alkalmas erre. Közölte, a 2023-as futamon a tervek szerint a Pannon Egyetem által épített hajó is elindul, és az is elképzelhető, hogy a jövőben többször is megrendezik a balatonalmádi versenyt.

A Solar Boat versenyt többek közt Monacóban, Németországban és Hollandiában is megrendezik. 2016-ban a BME csapata egy különdíjat és egy hetedik helyezést ért el a világkupafutamon – írta az uni-pannon.hu.

(képeink illusztrációk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!