Nagyszabású összefogás az Eger-víz megóvásáért

A Balaton-felvidék egyik csodálatos természeti értéke a Balatont tápláló, 32 kilométer hosszú Eger-víz patak, melynek vízhozama ijesztő mértékben csökken.

Emiatt körvonalazódott egy térségi összefogás, a patak melletti tizenhárom település – Nagyvázsony, Pula, Öcs, Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Hegyesd, Diszel-Tapolca, Gyulakeszi, Nemesgulács, Badacsonytördemic, Szigliget – és szintén a régióban lévő több civil szervezet részvételével.

Erre nagy szükség van, és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa több mint 30 millió forinttal támogatja az Eger-víz patakművészeti őrség elképzeléseit, terveit. Ez a projekt azt tűzte ki céljául, hogy az egyre értékesebb élővíz fenntarthatóságát tematizálja, a művészet, a tudomány és a közösségi összefogás különböző eszközeit használva.

E szerint 2023 tavasza és ősze között Eger-víz napok címmel 13 különleges ökoművészeti szombatot rendeznek a falvakban és azok környékén. A patak mentén a vízzel összefüggő kiállítások, land art installációk felállítására is kísérletet tesz a projekt. A fiatalok és a falvak lakosságának bevonásával elindul a pataktakarítás, a helyi iskolákban pedig edukációs programok indulnak, a remények szerint hagyományteremtő jelleggel. A művészeti programsorozat szakmai találkozókkal és konferenciákkal egészül ki, amelyek a vízháztartással, a klímaproblémákkal, a patakrehabilitációval kapcsolatos témákat dolgozzák fel. Az Eger-víz környezetében hatvan forrás és egyéb élővízlelőhely, hatvannégy védett épület, malom, illetve természeti érték, valamint hat helyi értéktár található – írta a veol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!