Nagyra törő vízparti álmok Sukorón

Kovács Katalin nemcsak a nevét, de tapasztalatát is adja a Sukorón létrejövő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiának, ahol a mai gyerekek hamarosan olyan körülmények között fejlődhetnek, ahogy szinte sehol máshol a világon.

Az akadémián alapkövét 2022-ben tették le, de az intézmény már 2020 óta működik. Kovács Katalin elmondta, hogy az intézmény nemcsak Magyarországon, de a világon is egyedülálló létesítmény lesz, amikor elkészül. „Gondolok itt elsődlegesen például a sportágspecifikus áramoltatós medencére, ami óriási lehetőség a mostani generációnak. Korábban hasonló létesítményekben még az élvonal sem nagyon végezhetett diagnosztikai méréseket, edzéseket. A munkát már 2020 végén megkezdtük, amit ugyan nem így terveztünk, de mivel a VVSI nehéz helyzetbe került, közel 100 gyereket átvettünk. A célunk az, hogy olyan csapat álljon össze, amelynek tagjai a gyerekeknek – korosztályoknak megfelelően – a lehető legjobb felkészülési szinten adják át a sportág alapjait. Aki kicsit előrébb tart, annak pedig a lehető legmagasabb színvonalú versenyfelkészülést kínáljanak. Jól állunk: a szakmai csapatunk 90-95 százalékban megvan” – mondta el.

Az infrastruktúra szempontjából is impozáns tervek megvalósítása jelenleg is zajlik Sukorón. Ezek szerint lesz egy 19 ezer négyzetméteres főépület lelátóval, amelyben országos versenyek megrendezésére alkalmas versenymedence épül. Helyet kap benne feszített víztükrű tanmedence, továbbá multifunkciós tornacsarnok és több egyéb sportág terepe: szabványos méretű kézilabda-, röplabda- és kosárlabdapálya, konditermek segítik a sportolók felkészülését. Emellett konferenciaterem, étterem, közösségi helyiségek és tantermek lesznek itt. Kollégium szintén épül, 66 szobával, amelyekből 14 akadálymentesített, a kerekesszékes sportolók számára. A kisebb, 7 ezer négyzetméteres épületben kap helyet a mérési központ, a tesztpálya és az eszköztároló. Az udvar 137 ezer négyzetméterén műfüves labdarúgópálya, salakos teniszpályák, rekortán futópálya, szabadtéri fitneszpark és homokos strandröplabda-pálya áll az akadémisták rendelkezésére.

„A tervek szerint 2024 nyár vége, ősz eleje lesz az átadás időpontja, addig azonban még sok a teendő. A környékbeli iskolákból is sok gyerek jár az akadémiára, ugyanis nagy hangsúlyt fektetünk a toborzásra, a sportág népszerűsítésére. Ennek a része az is, hogy ősszel és tavasszal folyamatosan jártuk az iskolákat, sőt a környékbeli sportrendezvényeken szintén igyekszünk részt venni. Sokan jelentkeznek, lelkesek az edzőink, a munka pedig éppen ezért eredményes. Jelenleg közel 180 gyerek jár hozzánk rendszeresen, amire nagyon büszke vagyok” – mondta el Kovács Katalin. – „Szeretném, ha pár éven belül olyan gyerekek érnének el akár hazai, akár világversenyeken kimagasló eredményeket, akiket mi neveltünk, mi adtunk a kezükbe elsőként lapátot. Saját nevelésű, eredményes gyerekeket szeretnék látni a jövőben az akadémia büszkeségfalán.”

(velma.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!