Fájóan alacsony a Duna vízszintje

Az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása következtében rendkívül alacsony vízállás alakult ki a Duna magyarországi szakaszán, ami jelzi, hogy a folyó vízgyűjtő területén, így a bajor és az osztrák hegyekben is száraz volt a megelőző időszak.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint Budapesten mindössze 88 centiméter volt a folyó vízszintje. Ilyen kis értékek átlagosan csak kétévenként fordulnak elő. A folyó fővárosi és ahhoz közeli szakaszán több partszakaszon szárazra került a meder aljának a széle. A III. és IV. kerületi partszakaszon aszálymintásan repedezett a kiszáradt iszap, az ártéri bozótos és fás társulások élőhelye több mint egy hónapja kiszáradt.

Az alacsony vízszint veszélyezteti a Ráckevei-Soroksári Duna-ág élővilágát, ezért már 39 napja szivattyúval pótolják a hiányzó vizet. Akkora mennyiséget igyekeznek a ráckevei mederbe átemelni, ami megőrzi a szokásos vízminőséget, ezáltal az élővilág számára biztosítja a túlélést ezekben a hetekben.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberi is kihasználják ezt az időszakot, bizonyos precízebb mérések elvégzéséhez ideális az alacsony vízszint. A vizsgálatok során a Duna több száz kilométeres hazai szakaszán a meghatározó helyszíneken pontosíthatták a mederben lévő víz mennyiségének, illetve magasságának adatait. Az úgynevezett kisvízszintrögzítés friss adataival a folyó hazai szakaszán biztonságosabbá válik a hajózás és pontosabbá a hidrológiai előrejelzés – írta a hu.euronews.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!