Nagy segítség a Tisza-tavi motorcsónakosoknak

Videó készült a Tisza-tó vizéből kiálló tuskókról, amelyekre a tapasztalatlan motorcsónak-vezetők könnyedén ráfuthatnak.

A tározó létrehozása előtt erdők, mezők, legelők voltak ott, amit most víz borít, így volt lakható Tiszahalász települése is a ma Óhalászi-szigetként nevezett területen. Amikor az 1960-as években megkezdődött a Tisza-tó kialakítása, akkor az alacsonyabban fekvő területekről a fákat kivágták: kezdetben gyökerestül távolították el azokat, de mivel ez időigényes volt, később már csak kivágták és elszállították őket.

Ezért vannak hatalmas tuskók a Tisza-tó vize alatt. A folyó konzerválta őket, és míg a magasabb nyári vízszint során rejtőzködnek, addig télen a felszínre bukkannak. Nyáron sok tapasztalatlan motorcsónakos ütheti fel a csónakját miattuk, és ez anyagi kárt is okozhat. Azért nem szedik ki őket, mert a Tisza-tóhoz tartoznak. Fodor László, a tó drónfotósa azonban készített egy felvételt a tóban rejtőző tuskókról, ami nagy segítség lehet a motorcsónakosoknak – írta az ilovetiszato.hu.

YouTube video

Térkép a Tisza-tóról

Van, hogy nem csak fatuskó lóg ki a vízből.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!