Elsüllyedt hajóroncs látszik ki a Tisza-tóból

A százéves elsüllyedt roncs Horthy Miklós kormányzó hajója lehetett.

Jelenleg az alacsonyabb, téli vízszinten tartják a Tisza-tavat, ennek köszönhetően kilátszik a közel százéves, Délibáb nevű hajóroncs Kiskörén. Már-már horrorfilmbe illő látvány, amikor a ködös, téli napon a tó alacsony vízállásának köszönhetően egy elsüllyedt hajóroncs emelkedik ki a vízből, ami egyesek szerint Horthy Miklós kormányzó hajója volt.

A 27 méter hosszú hajót 1934-ben építették a komáromi Škoda-gyárban, majd kezdetben csehszlovák zászló alatt a Dunát, 1938-tól pedig a hazai vizeket járta, miután megvásárolta a Magyar Folyam és Tengerhajózási Rt. Ezután Megyer névre keresztelték át, később kapta a Délibáb elnevezést.

A negyvenes évek elején jugoszláv aknákat szedett fel a Dunán, ezután a Tiszára hozták át, ahol 1944-ben szinte ugyanott süllyesztették el először, ahol most is pihen a Tisza-tó fenekén. Egy évvel később a Balatont, utána ismét a Dunát járta. Útja végén magántulajdonba került a Tisza-tóra, ahol 1984-ben elöntötte a víz és másodszor is elsüllyedt – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!