Múzeumba kerül a modern, repülő versenyhajó

A 36. America’s Cupon induló Britannia II AC75-ös vitorlás ezentúl a kilencvenedik hajó a Classic Boat Museum gyűjteményében.

A brit versenyjachtot Sir Ben Ainslie kormányozta a 2021-ben Aucklandben megrendezett 36. America’s Cupon. A 75 láb hosszú, több mint 50 csomós csúcssebességre képes hajó olyan elődökhöz csatlakozik, mint az eredeti BAR T1 (Ben Ainslie Racing) America’s Cup foilos katamarán, amelyet a 2017-es bermudai America’s Cup tesztjeihez használtak, majd Sir Ben és csapata 2018-ban a múzeumnak ajándékozta.

Mark McNeil, a múzeum elnöke elmondta: „Hatalmas megtiszteltetés intézményünk számára, hogy nyártól kiállíthatjuk ezt a rendkívül fontos jachtot, amely 2021 februárjában a Prada Cup első fordulóiban kivételesen jól szerepelt. A Britannia II forradalmi áttörést jelentő történelmi vitorlás kiállítási tárgyak széles skálájához csatlakozik, és lehetővé teszi a múzeum számára, hogy még aprólékosabban mutassa be a folios hajók fejlődésének történetét. Szeretnék köszönetet mondani az Ineos Britannia csapatának ezért a csodálatos adományért.”

Sir Ben Ainslie, csapatfőnök és kapitány, Ineos Britannia: „A Classic Boat Museum egyik célja az America’s Cup történelmi örökségének bemutatása, és örömmel támogatjuk őket ebben a munkájukban – ezúttal a Britannia II adományozásával.”

Cowes – ahol a múzeum található – az America’s Cup történelmi szülőhelye. A versenyt először 1851-ben rendezték meg a Wight-sziget körül, akkor az America nevű szkúner nyert, és ezzel az amerikai csapat nyerte el a Százguineás Kupát, amit aztán 132 éven át sikerrel védett meg. Ausztrália 1983-ban egy 12 méteres, szárnyas tőkesúllyal épített, komoly áttörést jelentő hajóval hódította el a trófeát az amerikaiaktól.

A Classic Boat Museum
A Wight-szigteki Cowesban található intézményt Maurice Wilmot alapította, 1996-ban. Maurice 2009-ben elhunyt, de a múzeum egyre csak gyarapodik. A klasszikus vagy egyedi vízi járművek és különféle műtárgyak gyűjteménye jól tükrözi a kurátorok és önkéntesek elkötelezett munkáját.

(fotók és forrás: classicboatmuseum.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!