Műegyetemisták Monacóban – alternatív energiával hajtott hajók versenye

Tizedik alkalommal rendezték meg a Monaco Energy Boat Challenge nevű versenyt a hercegségben, megoldásokat keresve a fenntarthatóság néhány kérdésére.

Ötven csapat (31 egyetem, 25 nemzet) részvételével zajlott július 5–8. között a Monaco Energy Boat Challenge, a Yacht Club de Monaco által szervezett, alternatív energiaforrások köré felépített hajós verseny. Fontos, hogy a kiírók a hajóépítés teljes életciklusára nagy hangsúlyt fektetnek, újrahasznosítható és környezetbarát anyagok használatára késztetve a versenyzőket.

A többnyire mérnökhallgatók által tervezett és épített hajókat három osztályba (Solar, Energy, Open Sea) sorolták, hogy szlalom- és navigációs versenyeken, sebességi rekordokat hajhászva, kvalifikációs futamok és egy négyórás tartóssági menet (endurance trial) során próbálták ki magukat. Felvezetőként az Aqua superPower támogatásával először megrendezett YCM E-Boat Rallyn 15 elektromos hajó teljesítette a Monaco–Ventimigla–Monaco távot (21 tengeri mérföld). Szintén újdonság volt a környezetbarát YCM E-Dock ponton, amely AC- és DC-feltöltőkkel egyszerre 20 hajót látott el elektromos energiával.

A parton a Fenntarthatósági átmenet: Kihívások, elköteleződés című konferencia elemezte az új energiák hatását az ökoszisztémára a kutatás-fejlesztéstől a tervezésen át az építésig, a tengeri versenyhajóktól az America’s Cup hidrogénhajtású kísérőhajójáig. A hidrogénnel foglalkozó kerekasztal szintén számba vette az energetikai átmenet e fontos elemét. És mivel a cél az, hogy a kezdő mérnökök kapcsolatba kerüljenek a vitorlásiparral, ezúttal is megtartották az YCM által 2019-ben életre hívott állásbörzét (az idén 80 személyes interjút tartottak). Figyelemre méltó az eseményen részt vevő hajógyárak listája – Oceanco, Ferretti Csoport, Monaco Marine, Sanlorenzo, Lürssen, Palumbo SY Refit –, ami jól mutatja, hogy a cégek komolyan veszik a tengeri ágazat dekarbonizációját.

Eredménylista (a BME Solar Boat Team a Solar Classban indult).

default

Összefoglaló videó az eseményről:

YouTube video

(forrás: energyboatchallenge.com, fotók: yachtclubdemonaco.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!