Monaco Yacht Show – Találkozás a holnap jachtjaival

2024. január 8.
Címkék :

A Monaco Yacht Show 2023-ban ismét impozáns felhozatallal nyűgözte le a látogatókat. A kiállított jachtok, a szakmai előadások és a workshopok mind felejthetetlen élmények sorát kínálták.

Az évente megrendezett kiállítás a szuperjachtok világának egyik legfontosabb eseménye. Az eladások, bérbeadások, új üzleti kapcsolatok alapjainak lefektetése mellett az iparág jövőbeli irányvonalait is itt mutatják be. Minden évben jó néhány új modell debütál itt, amelyek mindegyike új megoldásokat és technológiákat vonultat fel. Emellett a piacvezető tervezőirodák látványtervei és miniatűr modelljei a holnap jachtjait hozzák el a látogatónak.

A Herkules-öbölben 117 hajó vetett horgonyt, amelyek összesen 4,11 milliárd euró értéket képviseltek. Az iparág töretlen növekedését mutatja, hogy ezek közül 45-öt 2023-ban építettek újonnan, további 16-nak pedig a felújítási munkálatai készültek el. Ez a statisztika jól illeszthető az elmúlt évek trendjeiben, ebből is következik, hogy a kiállított hajók több mint a fele két évnél újabb volt.

A következőkben nézzük a legizgalmasabb szuperjachtokat, amelyek világpremierje a Monaco Yacht Show-n volt.

Art Explorer
Az olasz Perini Navi hajója jelenleg világ legnagyobb alumínium vitorlás katamaránja, 47 méteres hosszával, 17,3 méteres szélességével és lenyűgöző, 55 méter magas karbonárbócával. Az Art Explorer egy forradalmi projekt, első és egyetlen a maga nemében. A fedélzeten a hagyományos szuperjacht funkciók helyett egy úszó múzeumot alakítottak ki. A monacói debütálást követően a hajó egy kétéves föld körüli útra indul, amely során több kiállítást, konferenciát és workshopot rendeznek rajta. A jacht legegyedülállóbb tere egy immerzív LED-folyosó, ahol a látogatók az őket körülölelő ívelt kijelzőkön különböző multimédiás művészeti alkotásokat láthatnak. Mind a hajótest formája, mind a belsőépítészet kialakítása Axel De Beaufort tervező munkája. Részletes bemutató – képekkel.

This Is It
A The Italian Sea Group új motoros katamaránja, a This Is It nevű extravagáns szuperjacht világpremierje szintén az idei kiállítás volt. A hajógyár Tecnomar márkája alatt épült 43,5 méteres hajó komoly figyelmet kapott a Port Hercule kikötőjében. A jacht szoborszerű külseje a tervező szavai szerint fantasztikus tengeri lényeket idéz. A hajótest hidrodinamikailag optimalizált, ezzel jelentős fogyasztáscsökkenést sikerült elérniük a Lateral Naval Architects mérnökeinek.

A jövő vizeire evezve a szemle során több izgalmas új koncepciót mutattak be. Ezek közül szemezgettük a legizgalmasabbakat.

Benetti: Project Life
Az olasz Benetti hajógyár bemutatta egyik legújabb, 85 méteres szuperjacht-koncepcióját, amit Project Life névre kereszteltek. A koncepció központjában a szabadban való élet áll, erre utal a név is. A jacht belső tereit François Zuretti, a külső vonalait pedig Espen Øino alkotta meg, ami az első együttműködést jelenti a hajógyár és a norvég tervező között.

Feadship: Dunes
A holland Feadship bemutatta 83 méteres ökokoncepcióját, a Dunest. A hajógyár a merőben újszerű formák használatán túl nagy ugrásnak minősítette a projektet a nettó nulla kibocsátású szuperjachtok elérése felé. Ennek a szokatlan hajónak az innovatív, környezettudatos megoldások révén akár 95 százalékkal alacsonyabb lehet a üzemeltetésével kapcsolatos környezetkárosítása, mint más hasonló méretű vízi járműveknek.

Tankoa: Apache
A közelebbi jövőbe tekintve az olasz hajógyár, a Tankoa Yachts bejelentette egy egyedi, 56 méteres szuperjachtmodell, a T560 Apache értékesítését. A hajó első látványterveit két éve, a 2021-es Monacói Yacht Show során mutatták be. Az idén a Fraser jachtbroker cég sikeresen értékesítette az innovatív koncepciót egy fiatal amerikai párnak. A modell a T760 Apache kisebb változata, amit Alberto Mancini tervezett, és egy beachstílusú, otthonon kívüli otthon hangulatot nyújt majd.

Benetti: B.Yond
Az olasz hajógyár másik nagy bejelentése a B.Yond szériájának bővülése egy új, 55 méteres modellel. A hajó megjelentése Igor Lobanov nemzetközi sztárdizájner és a cég első kollaborációjának gyümölcse. A B.Yond széria alapkoncepciója két éve Paolo Vitelli forradalmi víziójából és Stefano Righini kreativitásából született, új kategóriát vezetve be ezzel az acél luxusjachtok világába. A vízi jármű a belső térfogatot, a megbízhatóságot és a tengerállóságot helyezi előtérbe. A Lobanov által megálmodott hajó innovatív belső térkialakításokkal igazán sokoldalú felhasználói élményt biztosít majd az utasainak. A luxusautók inspirálta külső forma íves, de erőteljes vonalakat használ, valamint optikai illúziókhoz hasonló kialakításokkal töri meg a test felületét. Mindezen megoldások a B.Yond 55M-et vizuálisan lenyűgözővé és más hajóval összetéveszthetetlenné teszik.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 161. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!