Óriási dobással jön a Perini Navi: megépítik a világ legnagyobb alumínium vitorlás katamaránját

2023. szeptember 16.
Címkék :

A 46,5 méteres ArtExplorer a Monaco Yacht Show-n debütál, a jövőben úszó művészeti galériaként használják majd.

A vitorlás kéttestűt a The Italian Sea Group (TISG) bocsátotta vízre Marina di Carrara-i bázisán, ez az első projekt, amely a Perini Navi márkanév alatt épül azóta, hogy a TISG 2021 végén felvásárolta, és ezzel megmentette a céget – amikor az csődbe ment. Ez lesz a világ legnagyobb alumínium vitorlás katamaránja, amely a TISG elképzelései szerint kétéves utazásra indul, hogy „művészi élményeket” mutasson be a világnak. A külső és belső megjelenést egyaránt Axel de Beaufort francia építész tervezte.
A jacht flybridge-ét virtuális kiállítások, workshopok és konferenciák rendezésére használják majd, míg a főszalonban egy művészeti galéria kap helyet, ennek első digitális kiállítását Nomi Daucé, a Louvre Abu Dhabi régészeti kurátora állította össze. Kétéves útja után a jacht privát bérlésre is rendelkezésre áll majd. Tulajdonosának ambiciózus hajózási tervei vannak, ráadásul a projekt környezettudatos elvek mentén zajlik.

A fenntarthatósági megfontolások közé tartozik a felépítményen elhelyezett 65 négyzetméternyi napelem, amely naponta 200 kilowattnyi energiát is megtermelhet. A lítiumakkumulátorok teljes terhelés mellett több mint hat órán keresztül képesek áramot leadni, a kipufogórendszer pedig olyan szűrőkkel van felszerelve, amely segíti a levegőbe kerülő káros anyag és egyéb részecskék számának drasztikus csökkentését. Lenyűgözők a méretek: 17,3 méteres szélesség, 55 méter magasra nyúló árbóc. A teljesen automatizált, szénszálas vitorlázatot egyetlen ember elkezeli, a katamarán gyenge szélben is tízcsomós sebességgel képes haladni, pusztán a szél erejét használva.

A Fraser által projektmenedzselt jacht megrendelése 2021-ben zárult le. Laurent Bredy, a Fraser projektmenedzsmentért felelős vezetője korábban elmondta: „Ez messze az egyik legambiciózusabb, legkreatívabb és legmesszebbre mutató projekt, amelyben eddigi karrierem során volt szerencsém részt venni.”

Giovanni Costantino, a TISG alapítója és vezérigazgatója szerint a projekt „műszaki, mérnöki és emberi szinten” is innovatív, és „újabb mérföldkövet jelent, amelyet a folyamatos technológiai kutatás, valamint a projektet megvalósító csapat professzionalizmusa tett lehetővé. Ez a munka bizonyítja, hogy a nagy vitorlások szegmensében is főszereplők vagyunk, valamint úttörői a jachtok környezeti hatásának jelentős csökkentését célzó megoldásoknak. Az Art Explorer a kibocsátások csökkentését célzó rendszerek tanulmányozásába és kutatásába való folyamatos befektetés eredménye, hozzájárul a levegő minőségének és tengereink egészségének javításához”.

(fotók és forrás: Boat International)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!