Csődbe ment a patinás hajóépítő műhely

Január 29-én a bíróság hivatalossá tette a nagy hagyományokkal büszkélkedő Perini Navi hajógyár csődjét. A Sanlorenzo és a Ferretti Csoport is érdeklődik a cég iránt, a vétel megmentené a 100 munkavállalót, akiknek most bizonytalan a helyzete.

A Perini Navit 40 éve alapította Fabio Perini, és kezdettől szuperjachtok építésével foglalkoztak Viareggióban. Jelenleg a Tabacchi család birtokolja a márkát (a Fenix cégen keresztül), ők tavaly májusban már bemutathattak egy reorganizációs tervet. Azt akkor a bíróság nem fogadta el, viszont kaptak még egy lehetőséget, ami mostani határidőt írt elő. Pénteken kiderült, hogy az új terv (két befektető, 4 év alatt 30 millió eurós invesztíció) sem életképes a bíróság szerint, így hivatalos csődgondnokot neveztek ki. Pedig a tulajdonosok még azt is vállalták, hogy bezárják törökországi üzemüket.

Volt, aki nem lepődött meg az ítéleten, a szakszervezetek már számítottak valami hasonlóra. Drámai a végkifejlet, ugyanakkor nem váratlan. Úgy véljük, a tulajdonosok és a vezetőség felelőssége, hogy tönkrement a cég, illetve hagytak leromlani egy olyan márkát, amely nemzetközi hírnevet csinált Viareggiónak. Hónapokig azt állították, hogy kész tervük van a gyár megmentésére, de még akkor sem volt teljesen hihető a dolog, amikor a befektetési alapok megjelentek. A 100 millió eurós adósság kezelhetetlenné vált, az adott garanciák hitelüket vesztették, így alkalmazottak és beszállítók százainak vált bizonytalanná a helyzete. Fontos lenne, hogy a bíróság átmeneti költségvetést állapítson meg, hogy folytonos maradhasson az üzletmenet, de a munkatársak így is támogatásra szorulnak – mondta el Massimo Braccini, a Fiom Cgil Toscana főtitkára.

A Perini Navi jövője most a felvásárlása iránt érdeklődő cégek kezében van. A Sanlorenzo már májusban érdeklődést mutatott a márka iránt (akkor egy jelentősebb részvénycsomagot vásároltak volna meg), míg a Ferretti Csoport most jelentkezett be. Persze lépni csak akkor lehet, ha a csődgondnok felmérte a helyzetet, ami még hónapokba telhet. A szakszervezetek mindenesetre bizakodók a komoly szakmai érdeklődők miatt.

(forrás: ligurianautica.com, fotók: charterworld.com; perininavi.it)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!