Mi történt Szaddám Huszein legnagyobb jachtjával? – második rész

2023. április 23.
Címkék :

Szaddám Huszein 82 méteres szuperjachtja, a Basrah Breeze ma is úszik, de a nagyobb, a 121 méteres al-Mansur más sorsra jutott.

ELŐZMÉNY: Hogyan került az al-Mansur Bászrába?

A bombázás következtében az al-Mansur távolról sem emlékeztetett az örömök palotájára – pedig úgy kezdte a pályafutását, felszerelését a helyi kikötői hatóságok és Huszein nevében eljáró tisztviselők engedélyezték. Még viharvert állapotában is rengeteg érték volt a fedélzetén: drága ezüstkészletek, tömör márványfelületek, egzotikus faékszerek és vastag bársonykárpitok. A BBC tudósítása szerint a jachtot az „osztályon felüli arab szálloda” motívuma mentén tervezték és építették meg, a pletykák szerint tömör aranyból készült bútordarabokat is találtak benne.

Idővel a hajót elkezdték fosztogatni, illetve darabokat kivágni a testéből, hogy eladják ócskavasnak. Mindezt senki nem akadályozta meg – a háborús övezetben kevéssé volt fontos. A jacht a bombázás után néhány évig még függőlegesen állt, de később Bászra szárazdokkjainak közelében elsüllyesztették, azóta több más hajóronccsal együtt rozsdásodik a vízben. A helyieket ez állandóan emlékezteti a háborúra, bár „a háborút soha nem lehet elfelejteni”.

Jelen állapotában és helyzetében az al-Mansur nem is annyira logisztikai problémát jelent, inkább a vízminőséget fenyegető veszély. A környékbeliek ugyanis ezt a vizet használják minden tevékenységükhöz, így szeretnék eltávolítani az összes elsüllyedt hajót. A roncs a kormány tulajdonában van, de semmilyen hivatalos információ nincs arról, hogy a közeljövőben tervezik-e az eltávolítását. Ez a legnagyobb hajó, amely a folyóban fekszik, ám a szétszedése és az eltávolítása költséges és bonyolult lenne. A roncsot egyelőre a helyi halászok használják, akik a kiálló fedélzeten ülnek, és onnan dobják a vízbe a zsinórjaikat.

Huszein flottája
Az al-Mansur maradványaitól mindössze néhány száz méterre áll a Basrah Breeze, Hussein első jachtja. Nagy testvérével ellentétben továbbra is jó állapotnak örvend, részben nyitva áll a nagyközönség előtt, Bászrának szentelt úszó múzeumként szolgál. Nagyjából ugyanúgy fest, mint amikor több mint negyven évvel ezelőtt először vízre bocsátották – pazar, baldachinos ággyal a tulajdonosi lakosztályban. 2007-ben elhagyta Irakot, hogy Nizzában bukkanjon fel, 17 millió fontos eladási áron. Nem találtak rá vevőt, valószínűleg a tulajdonjogával kapcsolatos bizonytalanságok miatt. Rövid ideig kutatóhajóként szolgált Irakban, míg végül túl drágának ítélték az üzemeltetési költségeit.

Huszeinnek egy 60 méteres, folyami hajózásra tervezett sétahajót is magáénak tudhatott. Ez praktikusabb volt, mint az al-Mansur és a Basrah Breeze, de ugyanazzal a fényűző kivitelezés és katonai szintű védelem jellemezte. A hajó sorsa ismeretlen.

(fotók és forrás: Boat International)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!