Mi történt Szaddám Huszein legnagyobb jachtjával? – első rész

2023. április 19.
Címkék :

Szaddám Huszein 82 méteres szuperjachtja, a Basrah Breeze ma is úszik, de a nagyobb, a 121 méteres al-Mansur más sorsra jutott.

Az al-Mansur jelenleg egy iraki nagyváros mellett fekszik a sekély vizében, úszó bázis a folyón halászó helyiek számára.

2003 márciusában tetőfokára hágott az USA és Irak közötti feszültség. A közelgő invázió miatt Irak akkori elnöke, Szaddám Huszein elrendelte, hogy a 121 méter hosszú al-Mansur hagyja el az Umm-Kaszr kikötővárosban lévő kikötőhelyét, és költözzön feljebb a folyón 36 tengeri mérfölddel, hogy Bászrában állomásozzon. Az Irak egyik fellegvára volt, az ország olajtermelésének nagy részét adta, és stratégiai szempontból fontos helyen – két folyó összefolyásánál – feküdt.

Logikusnak tűnt, hogy a város kikötőjében katonai hajó állomásozzon, és bár az al-Mansur nem volt az, megerősített acélfedélzettel, majdnem öt centiméter vastag golyóálló ablakokkal és műtővel kiegészített magas színvonalú fedélzeti kórházzal büszkélkedhetett. Ám így sem volt felkészülve arra, hogy Bászra erődjét megvédje. A hírek szerint – bár ezt nem erősítették meg – az amerikai és brit katonai erők elfogtak egy rádióadást, amely információkkal szolgált jacht mozgásáról. Amikor felfelé haladt a folyón, vadászgépek támadták, méghozzá speciális robbanóanyagokkal ellátott bombákkal. Ezek közvetlenül a becsapódás előtt robbantak fel, és a hajó felső fedélzetének a nagy részét összeroncsolták. A feltételezések szerint nyolc bomba találta el a jachtot, ami nem süllyedt el, de működésképtelenné vált.

A bászrai lakosok számára lélegzetelállító látvány lehetett diktátor lángoló jachtja, ahogy személyzet nélkül sodródott a Shatt al-Arab folyón. Közben az orrán ott virított a neve, amelynek a jelentése istentől segített győztes vagy hódító

Mint a legtöbb diktátor legtöbb jachtja, az al-Mansur is Huszein hatalmának és felemelkedésének jelképe volt. A hajót 1983-ban (ugyanabban az évben, amikor Huszein találkozott az akkori amerikai védelmi miniszterrel, Donald Rumsfelddel) szállította le a ma már nem működő finn Wärtsilä hajógyár, a szaúdi királyi család ajándékaként. Az akkoriban zajló iráni–iraki háború megnehezítette a hajó átadását (a jacht technikailag 1982-ben készült el), és a finnországi hajógyárban tárolták, míg végül Marokkóban a tulajdonosához kerülhetett.

Folytatjuk…

(fotók és forrás: Boat International)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!