Mi lesz a sorsuk a Balatonhoz közeli fürdőknek?

Bezárni nem fognak, de nyitvatartási idejük és szolgáltatásaik szűkítését többnyire elkerülhetetlennek tartják a Balaton közelében található termál- és gyógyfürdők.

Az Igali Gyógyfürdőben egyelőre megbirkóznak a drasztikusan emelkedő energiadíjakkal, köszönhetően annak, hogy 2024 elejéig egy fix, nagyon kedvező díjszabású áramszerződésük van, valamint nem vesznek igénybe gázszolgáltatást. A nyár folyamán egy 50 kW-os ipari napelemrendszert telepítettek, amely mérsékelheti az áramköltségeiket. A nyitvatartás szűkítéséről és medencék bezárásáról egyelőre nem gondolkodnak a kisváros vezetői. Tartani szeretnénk fürdőjük jó hírét, amit az is alátámaszt, hogy az idén nyáron több mint százezer vendége volt a Balatontól alig félórányi autóútra fekvő Igalnak.

A Fonyódtól délre eső Csisztafürdő vezetősége még nem döntött, mivel ellensúlyozza az energiaköltségek növekedését, de a gyerekmedencét szeptember 1-jén bezárják.

A Kaposvári Virágfürdőben most zajlik a költségnövekedés felmérése. Az élmény- és gyógyfürdő munkatársai olyan megoldásokat dolgoznak ki, amelyek a lehető legkisebb mértékben érintik a vendégeket.

Jelentős áremeléssel kell szembenéznie a Zalakarosi Fürdőnek is, az energiaárak emelkedése miatt mintegy 650 százalékos gáz-, illetve 400 százalékos villamosenergia-pluszkiadással számolnak. A fürdőben eddig is szükség volt bizonyos kiadásokat csökkentő lépésekre, így például a humán erőforrás és az energiahatékonyság terén, de vizsgálják a geotermikus energia kiaknázásnak lehetőségét is.

A kehidakustányi fürdőben is komoly fejtörést okoznak a megemelkedett energiaköltségek. A nyitvatartás szűkítését nem tartják hatékony megoldásnak. Lehet vele spórolni, de az így megtakarított összeg nem biztos, hogy több lenne, mint amennyi vendéget ezáltal elveszítenek. Csak az áremeléssel lehet korrigálni a veszteségeket.

„Fürdőbezárásoktól nem kell tartani, de szolgáltatásváltoztatásokra számítani kell a jelentősen megnövekedett energiaárak miatt” – mondta megkeresésünkre Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. A vendégeknek több helyen is csökkenhet a nyitvatartási idővel és a szolgáltatások körének módosulásával találkozhatnak – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!