Méltón zárta a Yacht Club Costa Smeralda versenyszezonját a 22. Rolex Swan Cup

A Porto Cervóban rendezett versenyen öt osztályban és hat kategóriában hirdettek győzteseket.

A 22. Rolex Swan Cup győztesei saját osztályukban: Freya, Sea Quill, Isabella, Mascalzone Latino XXXIII, Katima, From Now On, Moonlight, Ulika, Canopo, Fra Martina, Marcello.

Szoros verseny bontakozott ki S&S Classic B minősítési osztályban, ahol a német Swan 36 Isabella, a Nautor Swan első modellje egyetlen ponttal győzött az 1978-as finn Swan 57 Lintu előtt. A Swan 90 Freya a Maxi A divíziót, a Swan 60 CR Sea Quill a Mini Maxi A divíziót uralta.

YouTube video

Ezen a regattán mutatkozott be a ClubSwan 28, az új osztály tagjai négy futamot teljesítettek, melyek után a Marcello és az Anya Race pontegyenlőséggel álltak, végül a Marcello több futamgyőzelme döntött Phulippe Ligot csapata javára.

ClubSwan 50-ben a Moonlight (Graeme Peterson) az utolsó napon fordított az Olymp (Mark Bezner) ellenében, osztály harmadik helyezettje a házigazda YCCS-tag Marcus Brennecke Hatarija (az Olymp-pal azonos pontszámmal).

ClubSwan 36-ben a Pavesio testvérek (Fra Martina) magabiztosan nyerte az osztályt, itt a magyar csapat (Black Battalion) negyedik lett.

ClubSwan 42-ben a Canopo (Adriano Majolino) annyira uralta a mezőnyt, hogy a hét futamból hatot megnyert, amelyiket nem, abban másodikként ért célba.

Szoros küzdelmet láthattunk a Swan 45-ös flottában, ahol a hét futam után az Ulilka (Stefano Masi) egy ponttal verte az Ex Officiót (Georgiosz Petrokhílosz), pedig utóbbin a korábbi 470-es olimpiai érmes Panagiotisz Kampouridisz diktálta a taktikát.

A Piazza Azzurrán rendezett díjkiosztó ünnepségen a Rolex Italia vezérigazgatója, Stephan Müller, a Nautor Swan vezérigazgatója, Giovanni Pomati és a Yacht Club Costa Smeralda elnöke, Andrea Recordati is megjelent. Utóbbi elmondta: „Pontosan 40 évvel ezelőtt a Yacht Club Costa Smeralda ezzel a regattával kezdte meg gyümölcsöző partnerségét a Rolexszel, amely továbbra is ugyanazokat az értékeket vallja, mint mi: kiválóság, innováció, technológia és a tenger tisztelete. Hálásak vagyunk a Nautor Swannak, hogy 1980 óta kétévente visszatér hozzánk egy olyan flottával, amelyben az első 36 lábas modelltől a Maxi Swanokig minden megtalálható. Gratulálunk a győzteseknek, valamint szívből jövő köszönet mondunk a jelenlévő tulajdonosoknak és legénységeknek, akik a világ minden tájáról eljöttek, ők azok, akik ezt az eseményt egyedülállóvá teszik. Várunk mindenkit 2026-ban a 23. Rolex Swan Cupon!”

YouTube video

A Rolex Swan Cup vége egyúttal a YCCS meglehetősen sűrűn szezonjának lezárást is jelentette, a Swan osztályoknak azonban még bőven akad versenye év végéig (például a Swan One Design világbajnokság Palma de Mallorcán, október végén).

A 22. Rolex Swan Cup eredménylistája.

(fotók és forrás: yccs.it)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!