Megvan Érdi Mári első felnőtt érme

Két helyet javítva a harmadik helyig tudott előre jönni Érdi Mári az éremfutamban a 49. Trofeo Princesa Sofia Iberostar versenyen Palma de Mallorcán.. Mellette Vadnai Benjamin és a 470-esben versenyző Gyapjas testvérek is beérkeztek a világ legszűkebb élvonalába.


Pályafutása első érmét nyerte felnőtt, Világkupa-szintű mezőnyben Érdi Mári azzal, hogy az ötödikről harmadik helyre ugrott az éremfutamban elért 4. helyével.  „Érdekes futam volt, mindenki a szél balra fordulását várta, így is rajtolt a mezőny, de még időben sikerült észrevenni egy jobb oldali frissülést, amivel a 4. helyen értem fel az első bójához és ezt tartani is tudtam a futam végéig” – számolt be Érdi Mári a medalrace-ről.

A magyar versenyzők minden fajta szélben a mezőny elején vitorláztak, és arról számoltak be, hogy kifejezetten jó sebességgel közlekedtek a mezőnyben, helyenként ki is emelkedtek. Ilyen erősségű és méretű mezőnyökben persze nem is lehet, hiszen már egy-egy nagyon apró hiba is több helyezésbe kerülhet. A verseny során az is kiderült, hogy a részt vevő öt magyar egység közül Érdi Mári, Vadnai Benjamin, valamint Gyapjas Balázs és Zsombor vitathatatlanul a világ legszűkebb élmezőnyéhez tartozik. Futamgyőzelmek, top 3-as, top 5-ös, top 10-es befutók és végső helyezésük is alátámasztja ezt a tényt.


Érdi Mári a teljes mezőnyből kiemelkedően egyenletesen versenyzett, a kieső futamán kívül 14. volt a legrosszabb helyezése. „Pont ez volt a palmai verseny egyik célja, hogy minél egyenletesebb futameredményeket érjek el” – mondta el a kiváló magyar versenyző. Ez annak ellenére sikerült, hogy Mári egyedül volt a versenyen, hiszen edzője, Ian Ainslie ezúttal nem tartott vele, de minden reggel és este konzultáltak. „Nagyon örülök ennek az éremnek, de tudjuk, hogy nagyon sokat kell dolgozni a jövőben a versenyzés szinte minden elemén” – tette hozzá Érdi Mári.

„A 24. hellyel semmiképpen nem lehetünk csalódottak, hiszen nagyon jó futamaink voltak, de azt azért érezzük, hogy ennél sokkal többet is tudunk – értékelte az elmúlt hat napot Gyapjas Balázs. – Tudjuk, hogy min kell dolgozni és várjuk a hyeres-i világkupafutamot.” Balázs szerint leginkább a rajtokon meg az erős szeles sebességen van még javítani való. „Ilyen szoros mezőnyben nagyon kis hibákon akár több hely is elmehet. Sokkal nehezebb a jó rajtot megcsinálni az arany csoportban, mint a selejtező futamok során” – fűzte hozzá. A másik magyar hajó, a Litkey–Rácz páros az utolsó, kilencedik futamban 30. lett, így összetettben megtartotta a 67.helyet. A verseny során nagyjából ebben tartományban vitorláztak, két legjobb helyezésük közül az egyik a selejtező első futamában elért 26., a másik az ezüst csoportban futott 19. volt az ötödik futamban.Vadnai Banjamin ugyancsak futamot tudott nyerni a világ egyik legnehezebb versenyén és az aranycsoportban is futott egy harmadik helyet.

„Sajnálom, hogy a végén visszacsúsztam. Nagyon örültem a top 15-ös helynek, de ez most így alakult” – mondta a Hunsail.hu-nak Benjamin, aki végül 23. lett a több mint 180 hajót számláló Laser Standard mezőnyben. „Az utolsó nap nem úgy alakult, ahogy azt szerettem volna, de összességében pozitívan éltem meg a versenyt. Jó rajtjaim voltak és minden szakaszban ütőképes a sebességem” – tette hozzá. Vadnai Jonatán az ezüst csoportban a 8., összesítésben pedig a 69. helyen fejezte be a versenyt. Legjobb futama a selejtezőben elért 13. helye, illetve az ezüst csoportot egyszer megnyerte, emellett két 2. meg egy 4. helyet is futott.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!