Megújulnak a hajóállomások a Velencei-tavon

Hamarosan megkezdődik, és márciusban befejeződik öt Velencei-tavi hajóállomás teljes körű felújítása.

Agárdi hajókikötő, gárdonyi (Határárki) hajóállomás, velencei déli kanyari hajóállomás, pákozdi Szúnyog-szigeti hajóállomás, sukorói „0” szelvényű kikötő – ez az öt hajóállomás jövőre korszerűsített, felújított formában várja a térség lakóit és a turistákat.

A hajóállomások felújítását célzó projekt célja a Velencei-tavi közforgalmú kikötők korszerűsítése, amelynek keretében a kikötők hajózásra alkalmassá tétele, valamint a közvilágítás korszerűsítése, illetve korszerű elektromos töltők elhelyezése szerepel. Emellett a jogszabályoknak és a lehetőségeknek megfelelően a vizesblokkok, valamint parkolók is létesülnek.

A Velencei-tó egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházásában – az európai uniós támogatású projekt 14 milliárd forintot biztosított a fejlesztésre – átlagosan 30 centiméterrel emelték meg a partfalat, és a munkálatok alatt derült ki több olyan hiányosság, amelynek a kijavítására a program nem terjedt ki, de halaszthatatlan volt. Ilyen volt a régi, veszélyes vendégmólók és a korszerűtlen közforgalmú hajóállomások felújítása, amelyet hazai forrásból finanszíroznak.

A régi, balesetveszélyes mólók helyére új, modern technológiájú, úszóműves vendégmólókat telepítettek, több mint 1500 méter hosszúságban, amelyből több mint 1000 métert Gárdonyban, 391 métert Velencén és 75 métert Sukorón adtak át. A kilenc helyszínen zajló beruházás több mint 500 millió forintba került.

A projekt révén jelentősen bővülnek a hajóállomások kínálta lehetőségek, fokozódik a látogatók komfortérzete. A munkák szervesen beleillenek a Velencei-tó fejlesztési koncepciójába, amelynek az a célja, hogy ökoturisztikai szempontból újrapozicionálják a tóparti szolgáltatásokat és segítsék azok környezettudatos használatát, hozzáférhetőségét – írta a turizmusonline.hu.

címlapkép: velenceito.ovf.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!