Megújulhatnak a szabadvízi strandok

A Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon, ennek érdekében 5 milliárd forintból további fürdőhelyek fejlesztésére nyílik lehetőség. Megújulhatnak a Dunakanyar és a Tisza-tó térségében található vízparti strandok, valamint folytatódnak a balatoni strandfejlesztések.


A strandfejlesztési program első ütemében, 2018-ra a Balatonnál 38 település 55 strandja újult meg 1,8 milliárd forintból. A most bejelentett második ütemnek köszönhetően hamarosan megnyílik a lehetőség a Dunakanyar és a Tisza-tó térségében található vízparti strandok fejlesztésére is. A Dunakanyarban megújulhatnak Komárom, Esztergom, Visegrád, Zebegény, Kisoroszi, Verőce és Szentendre Duna-parti strandjai, a Tisza-tónál pedig Abádszalók, Kisköre, Tiszanána, Sarud, Poroszló, Tiszabábolna és Tiszafüred tóparti strandjai, továbbá folytatódnak a balatoni strandfejlesztések is. A beruházások által a következő nyári szezonokban egyre több helyszínen találkozhatunk megújult, magasabb színvonalú vagy akár új strandolási lehetőségekkel.


A programon keresztül lehetőség nyílik magasabb színvonalú strandinfrastruktúra kialakítására a nyílt vízi fürdőhelyeken. Megújulnak a partszakaszok, a zöld felületek, a vízparti lépcsők és burkolatok, az öltözők és vizesblokkok, minden olyan minőségben, ami a 21. századi fürdőhelyektől elvárható és ami a kiemelt turisztikai térségekhez méltó kiépítettséget biztosít, ezáltal is növelve turisztikai vonzerejüket. A fejlesztéseknél irányadó szempont a családbarát szolgáltatások bővítése, például biztonságos, árnyékolt játszótéri eszközök kialakítása vagy gyermekek magasságának megfelelő kapaszkodókorlát biztosítása a vízbejutásnál, illetve családbarát vizesblokkok és baba-mama szoba kiépítése.

Nagy hangsúlyt kap a vízbiztonságot növelő, vízi mentést segítő eszközök beszerzésének támogatása és a vízi attrakciók, sportolási lehetőségek bővítése. A program célja továbbá, hogy a strandok a főszezonon kívüli élménykínálatukat is gazdagíthassák, teret adjanak tavaszi-őszi-téli rendezvények lebonyolítására, emellett hangsúlyt kap az egészségturisztikai és a szezonhosszabbítást elősegítő szolgáltatások (pl. szauna, korcsolyapálya) kialakítása is – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!