Megtisztították a Kis-Balatont

Néhány hete megjelent a Kis-Balatonon az idehaza inváziós növényként számon tartott, trópusi eredetű úszó kagylótutaj. Ez akvaristakörökben, illetve kerti tavaknál közkedvelt, ám a természetes vizekben veszélyes.

A szakemberek azért láttak munkához, hogy megakadályozzák a szaporodását és az elterjedését: vízhatlan ruhában és gumicsizmában szedték a part közelében úszó növényeket, a beljebb lévőket pedig csónakkal gyűjtötték össze.

Az úszó kagylótutaj olyan felszínborítást képes elérni gyors szaporodásával, ami teljesen lefedi a víz felszínét, ezzel pedig komoly kárt jelenthet, mivel egyrészt az itteni, hasonló életmódú, őshonos és védett fajok konkurense, másrészt vízminőségi problémákat is okozhat egy.

A munkában a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is részt vettek. Az úszó kagylótutaj most még nem jelent problémát, de ha elszaporodik, komoly gondot okozhat.

Az özönnövények akkor jelentenek problémát a vízügyi kezelő számára, amikor bedurrannak, elburjánzanak. Akár oly mértékben elszaporodhatnak, hogy leárnyékolják a vízfelszínt és oxigéntől zárják el a vízereket, emellett lefolyási akadályt képezhetnek.

Az inváziós fajokat, állományokat egyelőre csak nyomon követni tudják, mert költséges és rendkívüli erőfeszítést igényel az ellenük való küzdelem, ugyanis ha egy-egy hajtás vagy éppen a gyökerükből egy-két milliméter a vízben marad, akkor abból újabb növény fejlődhet – írta a zaol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!