Megtisztítják az óceánt a műanyagoktól

Jelenleg 80 ezer tonnányi a Hawaii és Kalifornia közötti óceáni területen. Éppen ezért a 2013-ban alapított The Ocean Cleanup csoport 2018-ra tesztüzemmódba állította első óceántisztító gépét.

A világ első óceántisztító gépének felállítása nemrég kezdődött meg a Csendes-óceánon lebegő hatalmas szemétsziget közelében. A többnyire műanyagból és halászati eszközökből álló kiterjedt szeméthalmot 1997-ben fedezték fel, és a mérete azóta is folyamatosan nő. Erre a problémára reagált az a holland feltaláló, aki 18 éves korában megálmodta az óceántisztító gépet, és azóta létrehozta a The Ocean Cleanup nonprofit szervezetet és kutatócsoportot.


A feltaláló 2014-től 2016-ig minden szükséges lépcsőfokot végigjárt mire eljutott az első északi-tengeri prototípus beindításához. Ma a munkatársaival ott tartanak, hogy az óceántisztító gép, amely 40, egyenként 12 méteres csövön keresztül az óceán áramlatainak segítségével szívja majd fel a szemetet, 2018 júliusában megkezdi működését.


A szakértők szerint a gép körülbelül öt év alatt tisztíthatja meg a csendes-óceáni szemétsziget területének felét, ami hatalmas előrelépés lenne, hiszen a hulladék évente több mint százezer bálna, delfin és fóka halálát okozza. De a felmérések szerint a vízimadarak, halak, és más tengeri élőlények sincsenek biztonságban a műanyagszennyezés miatt.


Az Ocean Cleanup által létrehozott rendszer 60 tartályba gyűjti majd össze a szemetet, amit aztán csónakokkal visznek 6-8 hetente a szárazföldre. A csövek különleges kialakításának köszönhetően a halak és a többi élőlény nem kerül veszélybe az óceántisztítás közben. A 2018-as tesztidőszak alatt a kutatók feljegyzik a hibákat, a csövek működést, mozgását, strapabírását, hogy a 2020-ra tervezett teljes körű tisztításra már minden tökéletesen működjön – írta a vjm.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!